INTERVIEW μια πολιτιστική πρόταση από ‘ΕΜΕΙΣ» και μια γνώμη από Δ. Κωνσταντίνου

INTERVIEW μια πολιτιστική πρόταση από ‘ΕΜΕΙΣ» 

ιντερβ-2Η παράσταση INTERVIEW, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας αξίζει σίγουρα κάτι παραπάνω από τον το χαρακτηρισμό αξιόλογη προσπάθεια. Σε μια εποχή όπου η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική κι εν τέλει βαθιά πολιτισμική, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελούν σίγουρα μικρές ανάσες ζωής σε μια πνιγηρή καθημερινότητα που πιέζει ποικιλότροπα το ανθρώπινο υποκείμενο. Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη όχι μονάχα για το αισθητικό της αποτέλεσμα (αναμφίβολα ποιοτικό), αλλά και γιατί δίνει την ευκαιρία της επαφής με την τέχνη και το θέατρο σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, για το οποίο ο συγκεκριμένος τρόπος ψυχαγωγίας έχει καταστεί απαγορευτικός.

Από αυτήν την άποψη, η προσπάθεια αυτή αξίζει να ενισχυθεί

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Το σενάριο,  η σκηνοθεσία και το γενικότερο στήσιμο είναι σίγουρα πρωτότυπα. Η ερμηνεία των  πρωταγωνιστών κρατάει το ενδιαφέρον αδιάπτωτο.  Τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικούς χαρακτήρες συναντώνται στην αίθουσα συνεντεύξεων μιας εταιρείας. Ο υπεύθυνος απρόσωπος, τους απευθύνει ερωτήσεις δίχως να εμφανίζεται. Η ποιότητα των ερωτήσεων και η κλιμακούμενη ένταση που δημιουργεί μεταξύ των υποψήφιων, άλλοτε παραπέμπει σε μια καφκική ατμόσφαιρα κι άλλοτε προσεγγίζει την οργουελιανή οπτική, δίχως να λείπει όμως η χιουμοριστική πλευρά. Προοδευτικά αναδεικνύεται η ανταγωνιστικότητα των σχέσεων, οι συγκρούσεις, οι αντιφάσεις, οι συμβιβασμοί, η αλλοτρίωση, απέναντι σε μια εξουσία που εντείνει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, προωθεί την αντιπαλότητα και ισοπεδώνει την προσωπικότητα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα των δημιουργών είναι πως καταφέρνουν να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πως κανένα σχήμα υπερβολής δεν είναι πλέον τόσο ικανό ώστε να ξενίσει την καθημερινή λογική. Από αυτήν την άποψη το Παράδοξο δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα αλλά ότι μας έχει επιβληθεί ως λογικό. Σαν μια θέαση που σταθερά ανατρέπει τις πλέον ισχυρές μας βεβαιότητες ως παράλογες, επιδιώκοντας να εμφανίσει ως λογικό το παράλογο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                                               ιντερβιου

Interview
Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά.
Περιγραφή
Από 8 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, στον πολυχώρο «Ανάδυση» στον Κεραμεικό.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θάνος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Παίζουν: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης

Η εξουσία – Οι εξουσιαζόμενοι
Το σύστημα – Οι πολίτες
Το κεφάλαιο – Οι καταναλωτές
Η εργοδοσία – Οι εργαζόμενοι
Η φωνή – Οι υποψήφιοι

Διαχρονικές σχέσεις μίσους και πάθους, σύγκρουσης και αλληλοεξάρτησης.
Σε μία εποχή όπου αυτοί οι αντίθετοι πόλοι απομακρύνονται, με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, “ΕΜΕΙΣ” παρουσιάζουμε την κωμικοτραγική σχέση τους, εξερευνώντας τα όριά της, με μία διάθεση σκωπτικής αποδαιμονοποίησής της, αποκλείοντας πεισματικά την κατήφεια και τη μιζέρια.

Σχολιάστε