Επιστήμες της Ευρώπης

Σελίδα με αναφορά στην Ιστορία των Ευρωπαϊκών Επιστημών από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας, αλλά κι η ενασχόληση με σύγχρονα Επιστημονικά θέματα. 

ΠΡΟΤΟΜΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Προτομή του Ιπποκράτη, θεωρούμενου κατά κοινή παραδοχή ως «πατέρα» της Ιατρικής

Η Επιστήμη κ’ οι πηγές της.

Προσπάθειες ορισμού, αναφορικά με το τι είναι τελικά η Επιστήμη:

1.      Επιστήμη αποτελεί το είδος της συμπεριφοράς με το οποίο οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει το έλεγχο επί του περιβάλλοντός τους. Κατά τη συγκεκριμένη αντίληψη, η επιστήμη συνδέεται με τις παραδόσεις των τεχνιτών και την τεχνολογία. Έτσι, προϊστορικοί τεχνίτες ή πρώιμοι γεωργοί συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης.

2.      Διάκριση επιστήμης και τεχνολογίας. Η 1η αποτελεί το σύνολο της θεωρητικής γνώσης και η 2η αφορά την εφαρμογή της 1ης για επίλυση πρακτικών προβλημάτων. Άρα, μόνο οι θεωρητικοί κλάδοι πρέπει να θεωρούνται «επιστήμες», αλλά υπάρχουν και κριτήρια για το ποιες θεωρίες πρέπει να θεωρούνται επιστημονικές.

3.      Ορισμός της Επιστήμης σύμφωνα με την μορφή των προτάσεών της – καθολικές προτάσεις που έχουν τη μορφή νόμων και είναι, κατά προτίμηση, εκφρασμένες στη γλώσσα των μαθηματικών.

4.      Ορισμός της επιστήμης σύμφωνα με τη μεθοδολογία της. Σύνδεση της επιστήμης με ένα σύνολο διαδικασιών, συνήθως πειραματικών, με στόχο τη διερεύνηση των μυστικών της φύσης και στην επιβεβαίωση ή τη διάψευση θεωριών σχετικά με τη συμπεριφορά της. Συνεπώς, ο ισχυρισμός είναι επιστημονικός μόνο αν έχει πειραματική θεμελίωση.

5.      Ορισμός της Επιστήμης σύμφωνα με τη γνωσιολογική της βάση. Σημασία δεν έχει το τι πιστεύει ο επιστήμονας αλλά το πώς το στηρίζει και γιατί το πιστεύει. Οι πεποιθήσεις βασίζονται σε στοιχεία και βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο δίχως να είναι δογματικές. Η επιστήμη αποτελεί προνομιούχο χώρο της γνώσης και της θεμελίωσής της.

6.      Η Επιστήμη ορίζεται από το περιεχόμενό της. Επιστήμη αποτελεί ορισμένο σύνολο πεποιθήσεων σχετικά με τη φύση.

7.      Οι όροι «επιστήμη» και «επιστημονικός» χρησιμοποιούνται για κάθε διαδικασία ή πεποίθηση που χαρακτηρίζεται από αυστηρότητα, ακρίβεια και αντικειμενικότητα.

8.       Οι όροι «επιστήμη» και «επιστημονικός» χρησιμοποιούνται ως γενικοί χαρακτηρισμοί επιδοκιμασίας.

ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ κ' με ΠΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΈΩΣ ΤΗ ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Προτομή του Αριστοτέλη. Εκτός από αυτόν του μεγάλου Φιλόσοφου, του αποδόθηκε και ο τίτλος του Πανεπιστήμονα, καθώς μελέτησε κι άφησε έργο σε πολλά διαφορετικά μεταξύ τους πεδία, από την Κοσμολογία έως την Βοτανολογία.
  • Έλεγχος επί του περιβάλλοντος & σύνδεση με την τεχνολογία
  • Μόνο θεωρητική γνώση
  • Καθολικές προτάσεις με τη μορφή νόμων
  • Μεθοδολογία
  • Γνωσιολογική βάση
  • Περιεχόμενο
  • Αυστηρότητα, ακρίβεια και αντικειμενικότητα
  • Μεταφορική χρήση

Πηγή

1.      Lindberg D., Οι απαρχές της Δυτικής Επιστήμης, Εκδ. Ε.Μ.Π, μτφρ. Η. Μαρκολέφας, Αθήνα2 1997.   

Κατηγορία: Κείμενα-Εργασίες για την Iστορία των Επιστημών από την Αρχαιότητα έως τους Νέους χρόνους και  Άρθρα Επικαιρότητας:              

https://istoriatexnespolitismos.wordpress.com/category/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82/

 

Σχολιάστε