Skip to content

Αίτιον Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών (Μανιφέστο, Ιδέες κ΄ Σκοποί, Μέλη)

15/06/2016

Αίτιον Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών (Μανιφέστο, Ιδέες κ΄ Σκοποί, Μέλη)

ΑΙΤΙΟΝ

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αίτιον Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών

Τούλα Μπαρνασά –Αρ. συμ/κης πράξης θεώρησης –Μανιφέστο 1710

 • Γιατί η αισθητική εποπτεία και η κατανόηση του ωραίου αποτελεί κεντρικό Αίτιον ύπαρξης και αυτογνωσίας.

 • Το Αίτιον παραπέμπει στο λόγο, την αιτία τη δημιουργία, την πηγή και τη ρίζα ή όπως έχει καθιερωθεί επιστημονικά η έκφραση στην origo et fons κάθε πρωτοπόρου και πρωτογενούς εκκίνησης.

 

ΑΡΧΕΣ

 1. Το Αίτιον αντιλαμβάνεται τη σύνολη τέχνη ως την πλέον σύνθετη ελεύθερη μορφή έκφρασης.
 2. Πρόκειται για καλλιτεχνικό πολιτιστικό και επιστημονικό μόρφωμα με συλλογικό σχήμα λειτουργίας. Σκοπεύει στην προαγωγή της τέχνης και της ελληνικἠς φιλοσοφίας πολυδιάστατα.
 3. Στο κλίμα της σημερινής κοινωνικής απελπισίας επιχειρούμε να αφυπνίσουμε τη μεσημβρία της ελληνικής διανόησης.
 4. Η προσδοκία μας υπερβαίνει τα συμβατικά και λαφοκηνυγάει στις κορυφές του ωραίου και της φιλοσοφίας, ως αυτοτελή μεν οντολογικά μεγέθη που συνεργούν όμως στην ενότητα του όντος, το καινοφανές αλλά και έμπεδο και ομόλογο προς τη σημερινή κρίση. Γιατί φιλοσοφία και τέχνη αναβλύζουν από τα αρτεσιανά της ύπαρξης, για να ποτίζουν μια αιτία αμύθητη.

 

ΣΤΟΧΟΙ

 1. Βασικός στόχος μας επίσης είναι η διάσωση της ελληνικής γλώσσας στο σύνολό της μέσα στους αιώνες και καλούμε ποιητές και λογοτέχνες να διαφυλάξουν από τη λήθη για τις νέες γενιές το γλωσσικό της πλούτο.
 2. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μοναδικό στην αξία του έργο της διάνοιας και αποτελεί οικουμενικό μνημείο. Η αλλοίωση και η μεθοδευμένη εξάλειψή της είναι έγκλημα κατά του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
 3. Η τέχνη πλαστουργεί με τρόπο μαγικό την ιδιοσυντήρησή της, αφού οι γνήσιοι δημιουργοί της σε όλες τις συνθήκες και τις εποχές είχαν και έχουν το χάρισμα να διαισθάνονται και να ερμηνεύουν καλλιτεχνικά τα φαινόμενα.
 4. Το Αίτιον αντιλαμβάνεται την τέχνη ως απελευθέρωση. Καλεί επιστήμονες και εκπροσώπους της επιστημονικής γνώσης, κυρίως ιδεοφόρους παράγοντες από επιστήμες όπως η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική, αλλά και από κάθε τομέα της τέχνης, όπως ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, γλυπτική, θέατρο, κινηματογράφο, φωτογραφία, χορό κ.α.
 5. Στόχος μας είναι η γέννηση ιδεών και η προβολή τους. Παρέχουμε παιδεία υψηλών προδιαγραφών με σημαντικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους και επιστημονικά σεμινάρια. Προβαίνουμε στην οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με γνώμονα το ήθος της τέχνης και όχι την υποταγή σε συμφέροντα, γιατί η Τέχνη είναι ερωμένη του χρόνου και θεραπεύεται γνήσια μόνον από όσους πραγματεύονται την ολιστική αντίληψη του κόσμου και των πραγμάτων του.
 6. Σκοπεύουμε στη δημιουργία και λειτουργία ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου θα διδάσκεται Αρχαία ελληνική και νεότερη φιλοσοφία, Ιστορία της τέχνης, Φυσική, Θέατρο, Θεωρία της μουσικής κ.α..
 • Στόχος μας επίσης είναι η οργάνωση ετήσιου φεστιβάλ με απονομή βραβείων και η έκδοση περιοδικού. Θα επιδιώξουμε την προώθηση της ελληνικής τέχνης στα παγκόσμια πολιτιστικά κέντρα.

 

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

 1. Κρίνουμε πως οι ακραίες ελληνοκεντρικές απόψεις μετατρέπουν σε εθνικισμό τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τον ευτελίζουν.
 2. Θεωρούμε πως η ποιητική νοημοσύνη δεν είναι επίκτητο αγαθό στον άνθρωπο, αλλά προικοδοτείται φύσει στον εκ γενετής εκφραστή της.
 3. Η απόπειρα του ποιητή να χτίσει κοινωνική αυτογνωσία δεν είναι ζήτημα μόρφωσης ή ψυχικής αγωγής. Είναι η ανάγκη της ευφυΐας να βγει από τους ορίζοντες του εφικτού και να τρυγήσει τη φαντασιακή αλήθεια.
 4. Στον τομέα της λογοτεχνίας έχουμε την έποψη πως ο λόγος δεν είναι ποιητικός στην πρωτογενή του όρου σήμανση, αν δεν τρέφεται από γνωσιολογική ρίζα.
 5. Θεωρώντας τη συνείδηση του καλλιτέχνη ως μεταλλείο σημάνσεων πιστεύουμε πως μεταξύ του επινοητή και του έργου αρμοδένει μορφή και περιεχόμενο.
 6. Ό,τι δραματουργεί ύπαρξη στο σύμπαν δικαιώνεται από μια πράξη. Από την αυτοκίνητη νοούσα δράση που δημιουργεί αισθητικά φαινόμενα.

 

ΣΤΑΣΗ

 1. Το Αίτιον επιχειρεί να αντισταθεί στον αρμαγεδδώνα που χτυπά την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου καθώς και την ισοπέδωση των αξιών, σε μια εποχή που σαν αδηφάγος μαύρη τρύπα στο σύμπαν καταβροχθίζει το Είναι.
 2. Αντιπαρατάσσεται στην τυποποίηση, τη μαζοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την τελική ισοπέδωση των πολιτισμικών μορφών.
 3. Το βιομηχανικό κράτος σήμερα, μέσω της μαζικής ενημέρωσης, επεμβαίνει στην ιδεολογική έκφραση ελέγχοντας την κατευθυνόμενη κοινωνία.
 4. Διακηρύσσουμε πως η παρακμή των συλλογικών θεσμών και η εγκαθίδρυση νέων μορφών ελέγχου εκφράζεται στην τέχνη μέσω της πολιτιστικής βιομηχανίας και της οιονεί κουλτούρας.
 5. Όμως οι καλλιτέχνες ποτέ δεν έπαψαν να μεταρσιώνουν την ύπαρξη σε Θεά του χρόνου.
 6. Η μαζική εμπειρία αποδίδοντας μορφές τέχνης δίχως πρότυπα, διέλυσε την αύρα και την αίσθηση του δέους που εμπνέουν τα έργα τέχνης.
 7. Η ιδιοποίησή τους από τις οικονομικές και πνευματικές ελίτ μεταφέρει την επενέργεια των ιδεών στα χέρια της οργανωμένης εμπορευματοποίησης.
 8. Όμως οι τέχνες και οι γλώσσες του κόσμου έχουν πατρίδα. Γιατί οι καλλιτέχνες διεγείρονται πανταχού από το δαίμονα της έμπνευσης και διαρκώς υποτροπιάζουν στο θαύμα.
 9. Σε έναν κόσμο που παίρνει τον πολιτισμό και την τέχνη του στα χέρια του, το κενό περιβάλλον του φόβου, της ανασφάλειας και της χειραγωγημένης έκφρασης μεταμορφώνεται.
 10. H Τέχνη είναι διάψυχο συμβάν πνευματικής εγρήγορσης. Χαρίζεται στους ευφυείς, στους αλαφροΐσκιωτους και στους τρελούς, ποτέ όμως στους ηλίθιους.

 

ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ

 1. Από τις ανθρώπινες επινοήσεις μονάχα η τέχνη εμφανίζεται ως μεταφυσική δραστηριότητα.
 2. Επαναστατούμε με νεοτομές, δίνουμε χώρο στους νέους και ζητάμε από την αρχιτεκτονική να ενισχύσει την ατομική αίσθηση μετριάζοντας τον εθνομηδενισμό.
 3. H τέχνη δεν είναι ανεξάρτητη από την ιστορία. Αντανακλά, ανεξάρτητα όμως, την αρρώστια ή την υγεία της ιστορίας και των γεγονότων της.
 4. Το Αίτιον καλλιεργεί την κοσμοθέαση του κοινού λόγου των πραγμάτων του σύμπαντος κόσμου, όπου το κάθε κύτταρο έχει συν-αίσθηση του ρόλου και της αλληλεπίδρασής του με τα υπόλοιπα μέρη του κοσμικού οργανισμού.
 5. Θεωρούμε πως το έργο του καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από την αυθεντικότητα και αποτελεί μια μοναδική ψηφίδα, που αν λείψει, θα αφήσει τραύμα στον παγκόσμιο καμβά.
 6. Η τέχνη δεν αψηφά το χρόνο. Τον καθορίζει όμως γιατί δρα έξω από τη φθορά. Αυτή η αισθητική περιπλάνηση τινάζει μέσα από τη λάμψη των αντιθέσεων τον ανυπολόγιστο πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης.
 7. Ωστόσο η τέχνη δε χαρίζεται στους δυνάμει εραστές. Οι πραγματικοί Δημιουργοί της αναζητούν το “Ωραίο” πέρα από το “Εγώ” και εκτοξεύονται στον υπερχώρο, “αγνοώντας” το χάρισμα που έχουν.
 8. Οι περισσότεροι που φωνασκούν ανάμεσά μας δεν είναι διάκονοι της τέχνης παρά οι “ενθουσιαστές” της. Οι αληθινοί Κριτές της είναι άγγελοι που έρχονται από τα μέλλοντα.

 

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ

 1. Ανέκαθεν σε ιστορικές εποχές κρίσης, στη σκοτεινιά της πολιτικής ζωής, στο ζόφο και τον τυχοδιωκτισμό, σέρνονται των ανθρώπων τα όνειρα πίσω από το άρμα της παρακμής.

 2. Το κυνήγι της τύχης και η ανασφάλεια οδηγεί σε μια ενδοστρεφή ποιητικότητα. Έλισσα αυτής της αντίθεσης, φτερουγίζει η τέχνη και διαλύει το σκεπτικισμό σαν γαλάζια νεραϊδούλα σε σπείρα μαγείας.

 3. Σε αυτό το φθίνον κοινωνικό στάδιο ευελπιστούμε πως κάτω από το στέγαστρο του Αίτιον θα φτερωθεί η υπέρδραση και θα ευδοκιμήσει η αναγέννηση του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού.

 4. Μη ξεχνάμε πως σε αυτή τη χώρα φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, ποιητές και μαθηματικοί σφυρηλάτησαν την κιβωτό της παγκόσμιας πνευματικής ιστορίας.

 5. Το Αίτιον μας προτρέπει να οραματιστούμε τα όρια εκείνου του ασύνορου χωροχρόνου, όπου δεν τερματίζει άλλο τίποτα, παρά μονάχα η έμπνευση.

AITION-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ

Το Αίτιον είναι ένα σύγχρονο ελληνικό κίνημα ιδεών που ξεπήδησε από την ιστορική αναγκαιότητα.

Είναι μια κίνηση τέχνης, πολιτισμού και επιστημών που αντιπαρατίθεται στην τυποποίηση, τη μαζοποίηση, την εμπορευματοποίηση της τέχνης, τον πνευματικό ευνουχισμό, την ισοπέδωση της κουλτούρας και των πολιτισμικών μορφών που παράγονται.

Το Αίτιον Κίνημα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην καρδιά της κρίσης. Δημιουργήθηκε σε ένα θέατρο, το θέατρο Σφενδόνη, από μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, σε μια ανοιχτή εκδήλωση. Ήταν μια πρωτοβουλία τηςΤούλας Μπαρνασά, με συνοδοιπόρους τον συγγραφέα Πάνο Σταθόγιαννη, την Κατερίνα Διδασκάλου, ηθοποιό, τη Νικολίτσα Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη χορογράφο Αλίκη Γεωργουλοπούλου, τον σκηνοθέτη Άρη Μιχαλόπουλο, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσούτσουρα, τον σκηνοθέτη Τζαννέτο Κομηνέα και τον ποιητή Γιώργο Δρυμωνιάτη.

Το Αίτιον Κίνημα μέσα από το Κεντρικό Συμβούλιο αποκτά σώμα, μέλη και φωνή επεξεργαζόμενο διαρκώς και με τρόπο συλλογικό τις απόψεις του. Στο Κεντρικό Συμβούλιο συμμετέχουν: η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η Τούλα Μπαρνασά, ο Πάνος Σταθόγιαννης, η Παυλίνα Παμπούδη, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Χρήστος Κοτσιρέας, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζαχαρίας Σώκος, ο Δημήτρης Λέκκας, ο Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου, ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, η Στέλλα Κυβέλου, ο Νικήτας Χιωτίνης, ο Μίλτος Δημουλής και ο Ανδρέας Καρακόκκινος.

Αγαπητοί φίλοι, στο Αίτιον ελπίζουμε να ανοίξει το σύγχρονο πνεύμα στα νεώτερα συστήματα αναφοράς ώστε από αμέτοχοι παρατηρητές να γίνουμε κινησιουργοί δράσης. Καιρός να αντισταθούμε στον ατομικισμό, τη βία και την αλλοτρίωση.

Σήμερα, λόγω της νομολογίας των κοινωνιών, το κέρδος έχει μετατραπεί από τον άνθρωπο της οικονομίας σε απόλυτο ήθος, ενώ ο άνεργος και ο εργαζόμενος φαντάζουν πλέον ως δυο διαφορετικές οντότητες.

Στην ανασφάλεια αυτού του άκοσμου χρόνου ο ανώνυμος άνθρωπος πυροδοτεί την κοινωνική απαξίωση και καταλύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο Αίτιον καταγγέλλουμε τoν ευτελισμό της ζωής και της αξιοπρέπειας, αγωνιζόμαστε, με συντάξεις και ανασυντάξεις ιδεών, να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία.

Μην ξεχνάμε πως κάθε εξέγερση, κάθε ανατροπή, κρύβει στη χαοτική φύση της την κρυφή νομοτέλεια της αρμονίας και της τάξης.

Στους καιρούς μας, η μαζική τέχνη από τη μια και η ακραία εξειδίκευση από την άλλη οδηγούν στην ισοπέδωση της συνείδησης και στον κατακερματισμό της γνώσης. Τα σύμβολα της τέχνης και η ιαματική επενέργειά τους έχουν πλέον εμπορευματοποιηθεί.

Καλλιτέχνες και επιστήμονες μοιάζουν να υπνοβατούν στη σκηνή είτε της μόνωσης είτε του εντυπωσιασμού είτε της ουτοπίας. Μετατρέπονται, εκόντες άκοντες, σε υπηρέτες του συστήματος.

Διαπιστώνοντας πως η οικονομική αυθεντία των καιρών παράγει σκάνδαλα αφωνίας δίχως ιστορικότητα, μας απασχολεί η σωτηρία της γλώσσας. Οι γλώσσες των λαών είναι δυναμικά ολοκληρώματα. Αποτελούν έργα της διάνοιας και ανήκουν στους πολίτες όλου του πλανήτη.

Επιδίωξή μας στο Αίτιον είναι ένα νέο όραμα που θα γεννήσουν η αντιπαράθεση, η αλληλοσυμπλήρωση και η ανασύνταξη των ιδεών, σε μια εποχή που ο ανώνυμος άνθρωπος ενισχύει διαρκώς την εξουσία του ανθρώπου της οικονομίας.

Θεωρούμε πως οι φανατικές ελληνοκεντρικές απόψεις ευτελίζουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και δεν εξασφαλίζουν τη σύγχρονη δική μας δράση στον χώρο και στον χρόνο.

Καλούμε τους δημιουργούς να εκφράσουν ριζοσπαστικά τον νέο ελληνικό πολιτισμό που αποτελεί οργανική εξέλιξη της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Αγαπητοί φίλοι, το άρρητο του κόσμου παιδεύεται από την εμπειρία μας. Η σκέψη μας, αδιαφορώντας αν κατανοείται ή όχι, το προφητεύει και το αναγγέλλει ως κοσμικό συμβάν.

Έτσι αναζητούμε την αλήθεια μέσω της τέχνης και της επιστήμης. Θεωρούμε ότι η υπερβατική γοητεία της τέχνης και ο ορθολογικός χαρακτήρας της επιστήμης βρίσκονται σε φαινομενική αντίθεση.

Τέχνη και επιστήμη αποτελούν την ανώτερη σύσταση του κοσμικού γεγονότος. Συνθέτουν τον διαλεκτικό χαρακτήρα της ευφυΐας και εκφράζουν απλώς δύο διαφορετικές εκφάνσεις της. Και οι δυο οδηγούν τον άνθρωπο από την ατομική στη συλλογική αυτογνωσία.

Είναι γεγονός πως συχνά μας συναρπάζουν περισσότερο οι ίδιες οι επιθυμίες μας παρά το αντικείμενό τους. Τότε, εύκολα η βιομηχανοποιημένη τέχνη και η μαζική κουλτούρα παρεμβαίνουν στην ιδεολογική μας έκφραση και μας ελέγχουν.

Στο Αίτιον δίνουμε πρωτεύοντα ρόλο στην τέχνη διότι πιστεύουμε πως ο λόγος ρέει εκφράζοντας ανανεωτικές δυνάμεις και νέα ριζοσπαστικά σχήματα που κινούνται και μορφοποιούν τις κοινωνίες ακαριαία.

Είναι γεγονός πως οι υπολογισμοί, οι ποσοτικοποιήσεις, οι θεωρητικές αναλύσεις και όλες οι καθιερωμένες μονάδες μέτρησης αποτυγχάνουν απόλυτα στο να μετρήσουν την αναζήτηση του νέου.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον φορέα ενός σύγχρονου ελληνικού κινήματος τέχνης και ιδεών που είναι το Αίτιον Περιοδικό. Με τη συμμετοχή σας θα γίνεται ολοένα και καλύτερο.

AITION-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Από το πρώτο τεύχος εκδίδουμε ήδη ένθετο, με επιλεγμένα έργα νέων καλλιτεχνών, φιλοσόφων και επιστημόνων, οργανώνοντας άμεσα μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη Ιδεών. Τα βιβλία αυτά που προσδοκάμε να χαράξουν τον καιρό μας, χαρακτηρίζονται από νέες τάσεις και ροπές και εμπεριέχονται δωρεάν σε κάθε τεύχος του περιοδικού μας. Σας ενημερώνουμε πως θα μεταφραστούν άμεσα και θα αποσταλούν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα παγκόσμια πολιτιστικά κέντρα και στις ελληνικές πρεσβείες.

Σκοπός μας, να γνωστοποιήσουμε παντού τα έργα των εκπροσώπων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα χρόνια της κρίσης.

Επιχειρούμε να επικοινωνήσουμε πλατιά ένα ελληνικό κίνημα ιδεών. Εκτός από τα ένθετα έργα της Βιβλιοθήκης Ιδεών, θα καταθέσουμε σύντομα σύγχρονη θεωρία της τέχνης.

Αγαπητοί φίλοι, στο Αίτιον θεωρούμε αναγκαία μια νέα θεωρία της τέχνης διότι μετά τον μοντερνισμό, που καθόρισε τις τέχνες των εθνών, χαρακτήρισαν καταλυτικά τη φιλοσοφία και την αισθητική οι επιδράσεις της μετανεωτερικότητας.

Προηγουμένως, η κριτική θεωρία είχε επισημάνει πως η κατευθυνόμενη οικονομία θα οδηγήσει στα μονοπώλια και οι τέχνες θα εκφραστούν από τη μαζική κουλτούρα.

Στο Αίτιον ελπίζουμε να καταλυθούν οι παρακμιακές ψευδοαξίες. Σε έναν κόσμο που παίρνει την κουλτούρα και την τέχνη του στα χέρια του, το κενό περιβάλλον του φόβου, της ανασφάλειας, της τυποποιημένης και χειραγωγημένης έκφρασης μεταμορφώνεται.

Καλούμε κοντά μας τους δημιουργούς των τεχνών και των επιστημών επιδιώκοντας να γεννηθεί νέα θεωρητική στάση και έκφραση.

Προσδοκώντας να συσπειρωθεί ένας ζωτικός πυρήνας ανανέωσης, δίνουμε προτεραιότητα στην ανοιχτή διδασκαλία και στην ελεύθερη παιδεία. Στον πολυχώρο μας σύγχρονοι στοχαστές και επιστήμονες μεταλαμπαδεύουν ελεύθερα στους νέους γνώσεις και ιδέες.

Σας ενημερώνουμε πως ευελπιστώντας στη συμμετοχή και στη συνεργασία σας εγκαινιάσαμε προσφάτως και τιςΑίτιον Εκδόσεις. Σκοπός μας είναι να ζωοδοτήσουμε ένα νέο ρεύμα ιδεών και να προωθήσουμε μέσω του επικοινωνιακού δικτύου του Αίτιο  τα έργα και τις ιδέες σας.

Επιδιώκοντας να αποδοθεί ανοιχτή γνώση και ζωντανή πληροφορία, ανοίξαμε προσφάτως μια ελεύθερη φωνή δημιουργώντας την Αίτιον Τηλεόραση. Πέρα από τα ντοκιμαντέρ ,τις αναλύσεις και την αδέσμευτη επικοινωνία, δεκάδες καλλιτέχνες, στοχαστές και επιστήμονες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην Αίτιον Τηλεόρασηπροσφέροντας επιμορφωτικές επιστημονικές εκπομπές και κριτικό λόγο. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και την ευαισθησία τους.

Προσφάτως δημιουργήσαμε το Αίτιον Θέατρο και ονειρευόμαστε να αναπτύξουμε σοβαρή δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Ήδη στην Αίτιον Τηλεόραση συμμετέχει ενεργά το ελληνικό θέατρο.

Σας ανακοινώνουμε επίσης πως στα Κόμβους Πολιτισμού που ιδρύει το Αίτιον Κίνημα στις πόλεις της Ελλάδας, αποκτούμε δικό μας θεατρικό χώρο. Οι κόμβοι αυτοί έχουν δημιουργηθεί ήδη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη,στην Πάτρα, όπου συνεργαζόμαστε με το κέντρο πολιτισμού Επίκεντρο+ και το Ηράκλειο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες πόλεις.

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Αίτιον, γύρω μας καταργούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η χώρα μας βάλλεται, οι κοινωνίες χάνουν τον προορισμό τους. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε συλλογικά λέγοντας όχι στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση και στην κούφια νοημοσύνη. Διεκδικώντας την πόλη για τον πολίτη και τον πολίτη για την πόλη δεν θα χαθούμε. Όλοι μαζί θα βρούμε λύσεις. Είμαστε εδώ, έχουμε φωνή, δρούμε και δίνουμε προτεραιότητα στην ανοιχτή διδασκαλία και στην ελεύθερη παιδεία.

Στον Πολυχώρο Αίτιον, που βρίσκεται στην οδό Τζιραίων 8-10 (στάση μετρό Ακρόπολη), προσφέρουμε ελεύθερο βήμα να εκφραστούν τα μέλη μας αλλά και όλοι εσείς που έχετε κάτι να πείτε.

Μην ξεχνάμε πως, όταν η ζωή απαξιώνεται, δικαιώνονται ο θάνατος και η φθορά. Είναι καιρός να τρέξουν νέες ιδέες και να αναγεννηθεί η ζωή μας ρέοντας εκεί όπου το νερό δροσίζει τη φωτιά.

Το Αίτιον αντιπαρατίθεται στον πνευματικό ευνουχισμό διότι αποτελεί αιτία έκφρασης ενός ελπιδοφόρου οράματος. Σας καλεί και ζητά με συντάξεις και ανασυντάξεις ιδεών να μορφώσουμε μαζί την ιστορία των καιρών μας εμποδίζοντας το ακραίο κατεστημένο.

Γι’ αυτό αρνιόμαστε να ατενίζουμε τον κόσμο περασμένο στο καρφί της χείρωσης. Επιζητούμε την ανασύνταξη του πνεύματος και την καλλιέργειά του. Αυτή είναι μια άκρως σημαντική πολιτική πράξη.

AITION-ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΤΙΟΝ

Το Αίτιον Κίνημα μέσα από το Κεντρικό Συμβούλιο αποκτά σώμα, μέλη και φωνή επεξεργαζόμενο διαρκώς και με τρόπο συλλογικό τις απόψεις του.

Στο Κεντρικό Συμβούλιο συμμετέχουν:

 • Κατερίνα Αγγελάκη–Ρουκ

 • Τούλα Μπαρνασά

 • Πάνος Σταθόγιαννης

 • Παυλίνα Παμπούδη

 • Κατερίνα Διδασκάλου

 • Χρήστος Κοτσιρέας

 • Δημήτρης Λέκκας

 • Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου

 • Θεόδωρος Αγγελόπουλος

 • Ζαχαρίας Σώκος

 • Αντώνης Δ. Σκιαθάς

 • Μίλτος Δημουλής

 • Στέλλα Κυβέλου

 • Νικήτας Χιωτίνης

 • Ανδρέας Καρακόκκινος

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 • Τούλα Μπαρνασά / Συγγραφέας.

 • Νικολίτσα Γεωργοπούλου – Λιαντίνη / Kαθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Κατερίνα Διδασκάλου / Ηθοποιός.

 • Πάνος Σταθόγιαννης / Συγγραφέας.

 • Άρης Μιχαλόπουλος / Σκηνοθέτης

 • Αλίκη Γεωργουλοπούλου / Χορογράφος.

 • Γιώργος Τσούτσουρας /Αρχιτέκτων.

 • Τζαννέτος Κομηνέας / Σκηνοθέτης.

 • Γιώργος Δρυμωνιάτης / Ποιητής.

ΧΡΗΣΙΜΑ Links:

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.aition-kinima.org/

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: http://www.aition-kinima.org/periodiko/

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: http://www.aition-kinima.org/tileorasi/

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: http://www.aition-kinima.org/ekdosis/

ΘΕΑΤΡΟ: http://www.aition-kinima.org/theatro/

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: http://www.aition-kinima.org/etion-ikastika/

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ: http://www.aition-kinima.org/etion-polichoros/

ΚΟΜΒΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: http://www.aition-kinima.org/etion-komvi-politismou/

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΙΔΕΩΝ: http://www.aition-kinima.org/kafenio-ideon/

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΕΩΝ: http://www.aition-kinima.org/vivliothiki-ideon-tou-etion/

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: http://www.aition-kinima.org/category/ekdilosis-polichorou/

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: http://www.aition-kinima.org/category/arthrografia/

ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΝ: http://www.aition-kinima.org/category/nea-tou-etion/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: http://www.aition-kinima.org/epikinonia-2/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/aition.kinima

FACEBOOK ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: https://www.facebook.com/groups/aition.kinima/

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ: Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη, Αθήνα (Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0256666 και 6944 946034

Email επικοινωνίας: aition.kinima@live.com

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: