Skip to content

Αφιέρωμα Ιωάννα Καρυστιάνη, με αφορμή τη συνέντευξη της στην εκπομπή “Η Ζωή είναι αλλού”

26/05/2016

ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ-1

Για την Ιωάννα Καρυστιάνη, σίγουρα δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους περισσότερους φίλους. Ωστόσο, για την πληρότητα του κειμένου θα καταθέσουμε κάποια βιογραφικά στοιχεία. Η σύντροφος του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, αποτελεί μία από της σημαντικότερες εκπροσώπους της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, τουλάχιστον για την μεταπολεμική περίοδο, παρά το σχετικά περιορισμένο σε αριθμό συγγραφικό της έργο. Κάποια από τα μυθιστορήματά της όπως το κλασικό πλέον “Μικρά Αγγλία”, έχουν από τη μία επαινεθεί, αλλά κι από την άλλη έχουν δεχτεί αυστηρή κριτική από κάποιους κριτικούς λογοτεχνίας. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο έργο απόσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1998, ενώ συνάμα ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και το βραβείο Balkanika.

Επιπλέον, η Ιωάννα Καρυστιάνη με τον Π. Βούλγαρη δεν αποτελούν μόνο ένα ζευγάρι ζωής, αλλά κι ένα δίδυμο με άξια λόγου και μνήμης αποτελέσματα για την πολιτιστική ζωή αυτού του τόπου. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε, πως το σενάριο για την αξιομνημόνευτη ταινία “Οι νύφες” είναι δικό της, ενώ η ίδια ήταν αυτή που από το δικό της μυθιστόρημα “Μικρά Αγγλία” εμπνεύστηκε κι έγραψε το σενάριο της ομώνυμης ταινίας που ανέβασε στην μεγάλη οθόνη ο Π. Βούλγαρης.

Τέλος, οφείλουμε να συμπληρώσουμε κάποια επιπλέον βιογραφικά στοιχεία, επισημαίνοντας πως γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1952 (ενισχύοντας την παράδοση που θέλει πολλές από τις μεγάλες νεοελληνίδες συγγραφείς να είναι γεννημένες στη μεγαλόνησο). Αργότερα, ως φοιτήτρια και μέλος της αντιΕΦΕΕ, βασανίστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Συνάμα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που τις έχουν γίνει, ώστε να κατέβει στον πολιτικό στίβο από τις γραμμές της αριστεράς, τις έχει αρνηθεί επιμένωντας να δίνει τη δική της μάχη από τις επάλξεις της Τέχνης και της Λογοτεχνίας, αλλά επίσης μη διστάζοντας να πάρει ανοιχτή θέση για διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, είτε μέσα από συνεντεύξεις, είτε μέσα από επιστολές. Πέραν της λογοτεχνίας, επαγγελματικά έχει ασχοληθεί ως σκιτσογράφος και εικονογράφος, ενώ για το λογοτεχνικό της έργο έχει βραβευθεί επανειλημμένα.

Ακολουθεί η εργογραφία της Ι. Καρυστιάνη:

Μυθιστορήματα

 • Μικρά Αγγλία (1997, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1998, υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και το βραβείο Balkanika)
 • Κουστούμι στο χώμα (2000, Βραβείο Μυθιστορήματος περιοδικο Διαβάζω 2001 και Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών)
 • Ο Άγιος της μοναξιάς (2003)
 • Σουέλ (2006, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2007)
 • Τα σακιά (2010, Βραβείο Μυθιστορήματος περιοδικού Διαβάζω 2011)
 • Το φαράγγι, εκδόσεις «Καστανιώτη», Αθήνα 2015

Συλλογές διηγημάτων

 • Η κυρία Κατάκη (1995)
 • Καιρός σκεπτικός (2011)

Σενάρια

 • Νύφες (2004)
 • Μικρά Αγγλία (2014)

Συλλογές σκίτσων

 • Με γκρι και γκρίζο (1987)
 • Ένα σκίτσο στο τσεπάκι (1988)

ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ-2

Η Ιωάννα Καρυστιάνη στην εκπομπή “Η ζωή είναι αλλού” της Εύης Κυριακοπούλου

Ιωάννα Καρυστιάνη σ’ αυτήν την εκ’ βαθέων συνέντευξη, καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα δύσκολα, τόσο για τους μυθιστορηματικούς της ήρωες, όσο και για την πραγματικότητα. Η συζήτηση έχει κεντρικό άξονα το τελευταίο της μυθιστόρημα, στο οποίο η συγγραφέας από πλευράς θεματολογίας, επέλεξε “να βουτήξει στα βαθιά”. Πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου έργου, αποτελούν ένας άντρας που έχει βιάσει τρεις γυναίκες, μια εκ των οποίων πέθανε και η μητέρα του, η οποία τον καταδίδει τελικά στις αρχές, παρά το γεγονός πως με τη συγκεκριμένη πράξη καταδικάζει σε ισόβια δεσμά το ίδιο της παιδί.

Η Καρυστιάνη, καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα της Εύης Κυριακοπούλου, όχι μονάχα γύρω από την τεχνική της γραφής της, αλλά κυρίως -μέσα από την επιλογή των συγκεκριμένων ηρώων-για τις βαθύτερες επιδιώξεις, την αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό, τη σχέση της με τον αναγνώστη και σε αρκετά άλλα.

Οι αποκρίσεις της σε αρκετά σημεία, φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένης και διεισδυτικής σκέψης και σε μεγάλο βαθμό αιχμηρές σαν την πένα της.

Από το σύνολο της πολύ αξιόλογης συνέντευξης, σταχυολογούμε ενδεικτικά ζητήματα με τα οποία έχουμε καταπιαστεί κι άλλες φορές, μέσα από τις αναρτήσεις του blog ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο 37.45 λεπτό της συνέντευξης και μετά, η συγγραφέας καταθέτει την δική της οπτική περί αγάπης. Για την Ι. Καρυστιάνη, μονάχα σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία του/ης συντρόφου, αποδεικνύεται έμπρακτα αν υπάρχει ή εάν εν δυνάμει γεννιέται η αγάπη, ανάλογα με την επιλογή του συντρόφου να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο ή να επιλέξει να υποχωρήσει υπό το βάρος της δυσκολίας.

Στο 41,00 λεπτό κι έπειτα, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από ζήτηματα όπως της συλλογικότητας, της συνύπαρξης, της συντροφικότητας, ενάντια στη στρέβλωση του ατομικισμού, του Εγώ και γενικότερα του (αυτο)δημιούργητου, τα οποία αποτελούν παράγωγα του καπιταλισμού και της προαγωγής σε “αξία” του ανταγωνισμού, αντί της συνεργασίας.

Εξάλλου, σαν γνήσια λογοτέχνιδα, καταπιάνεται με την ακριβολογία λέξεων, όπως για παράδειγμα η λέξη “πένθος” και τονίζει τη βαρύτητα της, σε αντιδιαστολή με την ευκολία με την οποία τη χρησιμοποιούμε για το παραμικρό στην καθημερινή ζωή, υποβαθμίζοντας την έτσι, από μια λέξη με μεγάλο ειδικό βάρος, σε μια λέξη του….συρμού

Άξιες αναφοράς για τη συνέντευξη, αποτελούν οι θέσεις της για την απουσία ονειροπόλησης και την απαγόρευση του οράματος. Επιπρόσθετα, δεν διστάζει να καταγγείλει απτά γεγονότα του σημερινού κοινωνικού γίγνεσθαι, όπως το ότι περικοπή συντάξεων των ηλικιωμένων, αποτελεί “μαζική δίωξη” και “ατόφια μορφή βίας”, που εγγράφονται στο συλλογικό, αλλά και το ατομικό υποσεινήδητο.

Στο 32,00 λεπτό εστιάζει στην σημασία της Ζωής, η οποία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα πρέπει να εμπεριέχει πλήρη ατομικά δικαιώματα ελευθερίας για τον κάτοχό της. Για την συγγραφέα, η συμπεριφορά αυτού του ίδιου του Κράτους, απέναντι στους “απόμαχους της ζωής”, αντανακλά τον πιο ανάλγητο ρατσισμό!

                                                                                                                         an@avlonis

Ακολουθεί το λινκ ολόκληρης της συνέντευξης της Ι. Καρυστιάνη στην εκπομπή “Η ζωή είναι αλλού”

https://www.youtube.com/watch?v=P-w3KA3CYhM

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: