Μετάβαση στο περιεχόμενο

8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: μια ξεχωριστή Επέτειος

07/03/2016

        Η 8 Μάρτη αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην Γυναίκα. Αν και αρκετοί/ες στις μέρες μας τείνουν να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη επέτειο περίπου σαν γιορτή ή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εξαντλώντας τη σημασία της στην κατανάλωση και στην αγορά δώρων και λουλουδιών, κατέχει μια εντελώς ξεχωριστή ιστορική σημασία και εκπέμπει κάποιους ιδιαίτερους συμβολισμούς, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από την ίδια την Ιστορία και τους λόγους για τους οποίους καθιερώθηκε.

γυν-1

           Πιάνοντας το νήμα της Ιστορίας από τα μέσα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα στις 8 Μάρτη 1857, στη Νέα Υόρκη λαμβάνει χώρα η πρώτη Ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών, εργατριών στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Τα αίτηματα της απεργίας αφορούσαν τη μείωση των εργάσιμων ωρών σε 10 από 16 που ήταν εκείνη την εποχή, την διεκδίκηση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία με τους άντρες και βέβαια, για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Η διαδήλωση που συνόδευσε την απεργία γνώρισε την άγρια καταστολή μέσα σε λουτρό αίματος. Παρά τη συγκεκριμένη κατάληξη, δύο χρόνια αργότερα οι εργάτριες του κλάδου οργανώνουν την πρώτη γυναικεία εργατική ένωση, με στόχο την προώθηση των αιτημάτων τους και την καλύτερη προστασία τους.

          Στα τέλη του 1909, πάλι στην Νέα Υόρκη και στον χώρο της υφαντουργίας ξεσπά απεργία, η οποία σύντομα κλιμακώθηκε αγκαλιάζοντας όλον τον κλάδο και μετατράπηκε σε γενική απεργία διαρκείας, η οποία και διήρκεσε μέχρι το Φλεβάρη του 1910.

            Το ίδιο έτος η γνωστή Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν, στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη Σοσιαλιστριών που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, προτείνει και καταφέρνει να γίνει αποδεκτή, η καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο στόχος της πρότασης ήταν διπλός, από την μια να τιμηθούν οι μεγαλειώδεις εργατικές κινητοποιήσεις των γυναικών και από την άλλη να αναδειχτούν και να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι γυναικείες διεκδικήσεις και δικαιώματα.

γυν-2

          Το 1917 κι ενώ το μακελειό του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εργάτριες της Πετρούπολης στη Ρωσία, αξιοποιούν τη συγκεκριμένη ημέρα (με το παλαιό ημερολόγιο ήταν τέλη Φλεβάρη), ώστε να κατέβουν στους δρόμους με αιτήματα “ψωμί και ειρήνη”. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτέλεσε το σπινθήρα για το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής Επανάστασης που μετά από αιώνες καταπίεσης, ανέτρεψε τον Τσάρο και τη δυναστεία Ρομανόφ. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο θα ξεσπάσει δεύτερη Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη νικηφόρα εργατική Επανάσταση, γεγονός που θεωρείται από ιστορικής άποψης, πιθανά το κορυφαίο του 20ου αιώνα.

          Για τις γυναίκες η Οκτωβριανή Επανάσταση σηματοδότησε την κατάκτηση δικαιωμάτων όπως: την ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άντρες, το δικαίωμα στην ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στο διαζύγιο, την απελευθέρωση των εκτρώσεων και αρκετά άλλα που στο Δυτικό Πολιτισμό αποτελούν ακόμα αιτούμενο. Παράλληλα, πάρθηκαν πρακτικά μέτρα που θα ελάφρυναν τις γυναίκες από τις οικογενειακές δουλειές όπως: άνοιγμα παιδικών σταθμών, πλυντηρίων, εστιατορίων κ.α. Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε το ρόλο της Ρωσίδας επαναστάτριας Αλεξάνδρας Κολοντάι, στη θεσμοθέτηση της 8ης Μαρτίου ως αργίας. Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε πως με την σταδιακή επικράτηση της αντεπανάστασης, πολλά απ’ αυτά τα δικαιώματα απωλέσθησαν και πάλι.

      Στην Δυτική Ευρώπη, η συγκεκριμένη ημέρα διατήρησε τη σημασία της χάρη στην άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, ειδικά τις δεκαετίες 60′ & 70′. Συνάμα, η ημέρα θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε ΤΟ 1977.

γυν-3

       Κάναμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τις ιστορικές καταβολές της συγκεκριμένης ημέρας και τις μεγάλες ιδιαιτερότητες που έχει από άλλες “Παγκόσμιες Ημέρες”. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η ισότητα των φύλων, μακράν απέχει από την ολοκλήρωσή της, πέρα από τις όποιες προόδους που σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται στο νομικό επίπεδο κι όχι στην ουσία της καθημερινότητας, δυστυχώς στις μέρες μας η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό της νόημα. Ο εορτασμός σε μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί ή εξισωθεί με “Παγκόσμιες Ημέρες”, δίχως πολιτικές αιχμές. Ο περιορισμός στην αγορά κάποιου δώρου, καθιστά έτσι την συγκεκριμένη ημέρα ακίνδυνη, δίχως τις αιχμηρές διεκδικήσεις και τα προωθημένα αιτήματα του παρελθόντος. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαίο να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας το σύνθημα των Αμερικανίδων εργατριών “Ψωμί και Τριαντάφυλλα”, όπου αντανακλούσε στις αξιοπρεπείς αποδοχές και στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εντός ενός κοινωνικού πλαισίου που ευνοεί λογιών λογιών ανισότητες μέσω ποικίλων διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των έμφυλων.

                                                                                             @ntonis @vlonis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: