Skip to content

Γιάννης Τόλιος Βιογραφικό

11/12/2015
Γιάννης Τόλιος Βιογραφικό
Γ. Τόλιος

Γ. Τόλιος

Στο blog φιλοξενείται το άρθρο του: Οι συνέπειες για την Ελλάδα λόγω της συμμετοχής στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Προσωπικά στοιχεία
Γεννήθηκε στη Λαμπεία Ηλείας 1.1.1947. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Αϊβαλιωτέλη και έχει δύο παιδιά, τη Ρόζα και τον Άρη.
Προέρχεται κοινωνικά από πολυμελή αγροτική οικογένεια και από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Τελείωσε ως εργαζόμενος μαθητής 7ετές Νυχτερινό Γυμνάσιο, ως εργαζόμενος φοιτητής το Πανεπιστήμιο Πειραιά (Α.Β.Σ.Π.) και ως εργαζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής το Πανεπιστήμιο Λονδίνου (Berkbeck College). Με υποτροφία της σοβιετικής κυβέρνησης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας.
Σπουδές
Οικονομολόγος-ερευνητής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (M.Sc.) με ερευνητική εργασία «Ζητήματα μετάβασης στο σοσιαλισμό».
Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας, με ερευνητική εργασία «Η κατανομή και ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος στην Ελλάδα».
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας με θέμα διατριβής:«Συγκέντρωση κεφαλαίου. Βιομηχανικοί όμιλοι και Βιομηχανική Πολιτική».
Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.
Επαγγελματική Εμπειρία
Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας-οικονομολόγος στη Δ/ση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας, στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών-ΚΜΕ, καθώς και ως μετακλητός υπάλληλος στην Ελληνική Βουλή.
Σήμερα εργάζεται στο «Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων» του υπουργείου Οικονομικών και είναι αποσπασμένος στη Βουλή ως ειδικός επιστήμονας, στην διάθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ.
Πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα
Από τη δεκαετία ’60 σε νεαρή ηλικία, παίρνει ενεργό μέρος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του προοδευτικού και αριστερού κινήματος (Σύλλογος Νυχτερινών Μαθητών-ΣΕΜΜΕ, κίνημα 15% για την παιδεία, κίνημα 114 για τα δημοκρατικά δικαιώματα, κά).
Το 1963 εντάσσεται στη Δ.Ν.Λαμπράκη και το 1967 στην ΕΔΑ. Στην περίοδο της χούντας, συμμετέχει ενεργά στον αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου-ΠΑΜ, της σπουδαστικής οργάνωσης Αντι-ΕΦΕΕ και σε συνέχεια της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Για τη δράση του συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται.
Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ. Πρωτοστατεί στη δημιουργία της «Δημοκρατικής Ένωσης Επιστημόνων Βρετανίας» (ΔΕΕΒ) και στη συγκρότηση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπεζας».
Μέλος του προεδρείου του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών-ΚΜΕ και υπεύθυνος του τομέα οικονομικών ερευνών.
Υπεύθυνος της Επιτροπής του ΚΚΕ σχετικά με τη διεκδίκηση της «Ολυμπιάδας ’96» στην Αθήνα. Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 13ο συνέδριο .
Συντονιστής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής-ΣΟΠ επί ενιαίου Συνασπισμού, μέλος της Κ.Π.Ε. και υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ από το 1ο ως το 3ο Συνέδριο (βλέπε Οικονομικά).
Σήμερα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, έχει την ευθύνη των τομέων «Αγροτικής Πολιτικής» (βλέπε αγροτικά), «Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων – ΕΒΕ» (βλέπε ΜΜΕ-ΕΒΕ) και «Δημόσιας Διοίκησης».
Έχει συμμετάσχει ως υποψήφιος σε συνδυασμούς που στήριξε ο Συνασπισμός, σε βουλευτικές και νομαρχιακές εκλογές. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (βλέπε συμμετοχές σε συνέδρια), καθώς και σε πολλές επιστημονικές συζητήσεις «στρογγυλά τραπέζια», τηλεοπτικούς διαλόγους και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις.
Υπήρξε επί χρόνια μέλος της Σ.τ.Α του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-ΟΕΕ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής (βλέπε δράση στο ΟΕΕ).
Συμμετέχει ενεργά στο «Workshop» των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια «Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη» (βλέπε ευρωπαίοι οικονομολόγοι).
Είναι στέλεχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ (βλέπε Κοινωνικό Φόρουμ), με ειδικότερο τομέα δράσης τα οικονομικά και αγροτικά ζητήματα, καθώς επίσης στο κίνημα κατά των «μεταλλαγμένων» τροφίμων (Πανελλαδικό Δίκτυο-ΒΙΟ.ΖΩ.).
Συγγραφική δραστηριότητα
Είναι συγγραφέας βιβλίων, πολλών άρθρων και μελετών σε επίκαιρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα
ΠΗΓΗ: http://yiannistolios.blogspot.gr/
Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: