Skip to content

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ νο 1

23/09/2015

 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ (ΝΟ-1)

        ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (1918-2011)

Ο δίοπος του αντιτορπιλικού Μιαούλης Νικόλαος Κωνσταντινου

Ο δίοπος του αντιτορπιλικού Μιαούλης Νικόλαος Κωνσταντινου

Το κείμενο που ακολουθεί καθώς και το σκαναρισμένο αρχειακό υλικό (έγγραφα του αντιτορπιλικού «Μιαούλης» από τον Β’ Παγκόσμιο, φύλλα αποδημίας και φωτογραφίες), αποτελούν μια προσπάθεια απότισης φόρου τιμής στον Ευβοιώτη (Αυλωναρίτη) Νίκο Δ. Κωνσταντίνου (1918-2011), ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου κι εν μέσω κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, διέφυγε μαζί με άλλους συμπατριώτες και συντοπίτες από την παραλία των Τσακαίων στην Εύβοια, ώστε να καταταγεί στο Ελληνικό πολεμικό ναυτικό και να λάβει έτσι μέρος στην απελευθέρωση της πατρίδας του. Για την Ιστορία αξίζει να επισημανθεί πως κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής εισβολής, ο Νίκος Δ. Κωνσταντίνου υπηρετούσε ήδη τη θητεία του ως ναύτης στο Οχυρό Βόρειου Ευβοϊκού (Ο.Β.Ε) κι έτσι αποκόπηκε από τον Ελληνικό στόλο που αντί να παραδοθεί στους κατακτητές απέπλευσε για την Μέση Ανατολή, ώστε να συνεχίσει την Αντίσταση. Ο Ν Νίκος Δ. Κωνσταντίνου με την υπόλοιπη ομάδα εθελοντών επιδόθηκε λοιπόν με ένα καΐκι σε μια μικρή Οδύσσεια, διασχίζοντας το Αιγαίο κρυμμένος στο αμπάρι μέχρι την Τουρκία κι από εκεί με τρένο δια μέσου Συρίας έφτασε στην Αίγυπτο.
Όντας ναύτης δεν έλαβε παραπάνω εκπαίδευση, αλλά στάλθηκε απευθείας στο αντιτορπιλικό “Μιαούλης” (επισυνάπτεται σχετικό αρχείο), στο οποίο και υπηρέτησε με το βαθμό του διόπου. Με το Αντιτορπιλικό Μιαούλης έλαβε μέρος σε αρκετές συνοδευτικές αποστολές-προστασίας συμμαχικών πλοίων ανεφοδιασμού στη Μέση Ανατολή από τα γερμανικά “στούκας”, συμμετείχε στην απόβαση στην Ιταλία και επέστρεψε στην Ελλάδα με την απελευθέρωση, όπου η θητεία του παρατάθηκε καθώς κρίθηκε απαραίτητος. Η μη συμμετοχή του στο κίνημα του ΕΛΑΝ, όχι μόνο δεν τον απότρεψε, αλλά αντίθετα τον βοήθησε να προστατεύσει -όταν το κίνημα κατέρρευσε -κάποιους συναδέλφους του από τα σκληρά αντίποινα των Βρετανών (γνωστά και σαν “σύρματα”). Από αρκετές διηγήσεις του, επιλέγω τις 2 ακόλουθες ως γλαφυρότερες για τη ρευστότητα και την τραγικότητα της συγκεκριμένης περιόδου.

ΔΙΗΓΗΣΗ ΠΡΩΤΗ

Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα κατά την παραμονή στην Ιταλία κι ενώ στο πλοίο “Μιαούλης” επικρατούσε

Το αντιτορπιλικό Μιαούλης

Το αντιτορπιλικό Μιαούλης

 “δυαδική” εξουσία (η επίσημη και η ψηφισμένη επιτροπή του ΕΛΑΝ), το πλοίο πήρε εντολή από τους Βρετανούς να αποπλεύσει από τον Τάραντα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο πλοίαρχος με εξαντλητική επιχειρηματολογία, κατάφερε να πείσει την καχύποπτη επιτροπή για την ανάγκη εκτέλεσης της διαταγής. Ωστόσο, βγαίνοντας από το λιμάνι αντίκρισαν στις 2 πλευρές του δύο βρετανικά αντιτορπιλικά, διπλάσιου μεγέθους και δύναμης πυρός από το ελληνικό (τύπου R) με τους ετοιμοπόλεμους ναύτες στις ομοχειρίες. Συνάμα, ακολούθησε νέα βρετανική εντολή που καλούσε το πλοίο να επιστρέψει στο λιμάνι. Λίγες ημέρες αργότερα κι ενώ το πλήρωμα γιόρταζε το ελληνικό Πάσχα, ο Αυστραλός και με “αντι-βρετανικά” αισθήματα μαρκονιστής, υπό την επήρεια αλκοόλ, εμπιστεύτηκε στους ¨Έλληνες συναδέλφους του πως η εντολή δεν αποτελούσε καψώνι, αλλά είχε στόχο την παραδειγματική βύθιση του “Μιαούλης”, σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του.

ΔΙΗΓΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Πιστοποιητικό, που αποδεικνύει την εκπλήρωση της θητείας με το Μιαούλης

Πιστοποιητικό, που αποδεικνύει την εκπλήρωση της θητείας με το Μιαούλης

Το δεύτερο περιστατικό, έλαβε χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έξω από την Πρέβεζα κατά την περίοδο που έχει μείνει στην Ιστορία ως πρώτος γύρος του Ελληνικού Εμφύλιου. Το “Μιαούλης” έχει λάβει εντολή να προσφέρει κάλυψη με κανονιοβολισμούς στις καταδιωκόμενες από τον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη, δυνάμεις του ΕΔΕΣ υπό τον Ν. Ζέρβα, ώστε ο δεύτερος να καταφέρει να διαφύγει στην Κέρκυρα. Το “Μιαούλης” μετά τις εκκαθαρίσεις λόγω του κινήματος του ΕΛΑΝ, είχαν επανδρώσει νέοι και άπειροι ναύτες, αρκετοί αριστερών αντιλήψεων. Ο Νίκος Δ. Κωνσταντίνου ως επικεφαλής ενός διπλού κανονιού, είχε σαν γεμιστή ένα πρωτόμπαρκο και νεαρό Ικαριώτη του οποίου ο αδελφός υπηρετούσε στις γραμμές του ΕΛΑΣ ακριβώς απέναντι. Με το θάρρος της φιλίας που είχαν αναπτύξει, ο νεαρός παρότρυνε τον επικεφαλή με τη φράση “ρε κουμπάρε, κάνε μια αφλογιστία, να γλυτώσουμε κανέναν”! Ως εκ θαύματος, η αφλογιστία έγινε από μόνη της κι ο Ικαριώτης με νεανικό ενθουσιασμό άρχισε να συγχαίρει το συμπολεμιστή του με χτυπήματα επιδοκιμασίας στην πλάτη. Ο τελευταίος διηγιόταν αργότερα το φόβο μήπως ο πλοίαρχος αντιλήφθηκε την απερίσκεπτη ενέργεια του φίλου του και το ενδεχόμενο να το εκλάβει ως συνειδητή δολιοφθορά, γεγονός που εκείνη την εποχή συνεπάγονταν εκτελεστικό απόσπασμα. Στον Ικαριώτη γεμιστή βέβαια, ξέσπασε την οργή του όταν βρέθηκαν οι δυο τους. Αν και με την απόσταση του χρόνου, τέτοιες διηγήσεις μοιάζουν πλέον ακόμα και διασκεδαστικές, για όσους βίωσαν την ένταση και τη σκληρότητα εκείνης της ιστορικής συγκυρίας, αποτελούν περιστατικά που τους σημάδεψαν ανεξίτηλα.
Τέλος, άξιο επισήμανσης αποτελεί το γεγονός, πως με την επιστροφή του στην Ελλάδα κι ενώ ακόμα υπηρετούσε, η χαρά του Νίκου Δ. Κωνσταντίνου μετριάστηκε από την πληροφόρηση ενός τραγικού γεγονότος. Για την ακρίβεια πληροφορήθηκε πως την 1η Απριλίου 1944, ο μεγαλύτερος αδελφός του Γεώργιος Δ. Κωνσταντίνου, εκτελέστηκε μαζί με άλλους πατριώτες από τα τάγματα ασφαλείας, στο Ξηροχώρι Ευβοίας που δίδασκε ως φιλόλογος, θύμα αντιποίνων για επιχείρηση του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή (το περιστατικό περιγράφει ο Σ. Παπαστρατής στο βιβλίο του Στα χρόνια της φωτιάς).
Κάποια χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ο Νίκος Δ. Κωνσταντίνου, επέστρεψε στην αγαπημένη του θάλασσα, αυτή τη φορά στο εμπορικό ναυτικό (επισυνάπτεται ένα φύλλο αποδημίας) και για περισσότερα από τριάντα χρόνια ταξίδεψε σε όλο σχεδόν τον κόσμο με την ειδικότητα του Στιούαρτ. Όπως συνήθιζε να εξομολογείται τα καλύτερα χρόνια της ζωής του ήταν δεμένα με τη θάλασσα.

Δ. Ν. Κωνσταντίνου

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: