Skip to content

CLAUDE MONET-ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ επιμέλεια Ελένη Παπαγεωργίου

31/07/2015

    CLAUDE MONET

Ο Κλώντ Μονέ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου 1840 και ήταν ο κύριος ιδρυτής της Γαλλικής Ιμπρεσσιονιστικής ζωγραφικής και ο πιό συνεπής και παραγωγικός εξασκητής της φιλοσοφίας του εκφράζειν με ζωγραφική στην ύπαιθρο.
Ο όρος «ιμπρεσσιονισμός» προέρχεται από τον πίνακά του «εντύπωση: ανατολή ηλίου».

μονε-1

Ο Μονέ ήταν γιός του Αδόλφου και Λουίζας Μονέ, κατοίκους Παρισίου, αλλα σε ηλικία 5 ετών μετακόμισαν στην Χάβρη, λιμάνι της Μάγχης. Ο πατέρας του τον προώριζε γιά το οικογενειακό τους επάγγελμα (παντοπωλείο, αλλά ο νεαρός Κλώντ ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια.

Το 1851 ο Μονέ μπήκε στην Δευτερεύουσα Σχολή Τέχνης της Χάβρης. Πρώτα έγινε γνωστός γιά τις καρικατούρες του με κάρβουνο που πουλούσε γιά 10 μέχρι 20 φράγκα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον Jaques-Francois Ochard που ήταν πρώην μαθητής του ξακουστού ζωγράφου Jaques-Louis David. Στην παραλία της Νορμανδίας συνάντησε τον ζωγράφο Eugene Boudin που έγινε ο καθοδηγητής του και τον έμαθε να χρησιμοποιεί λαδομπογιές. Ο Boudin τον έμαθε και την τεχνική της ζωγραφικής στην ύπαιθρο.
μονε-2Στις 28 Ιαν. 1857 πέθανε η μητέρα του. Σε ηλικία 16 χρονών άφησε το σχολείο και η χήρα θεία του Marie-Jeanne Lacadre τον πήρε στο σπίτι της.

Οταν ο Μονέ πήγε στο Παρίσι να επισκεφτεί το Λούβρο, είδε ζωγράφους να αντιγράφουν τους πίνακες των μεγάλων καλλιτεχνών. Ο Μονέ, που ειχε φέρει τα χρώματα και άλλα εργαλεία ζωγραφικής μαζί του, προτιμούσε να κάθεται κοντά στο παράθυρο καί να ζωγραφίζει ότι έβλεπε. Ο Μονέ έμεινε στο Παρίσι πολλά χρόνια και
γνώρισε πολλούς ζωγράφους που έγιναν στενοί του φίλοι και ακολούθησαν και
αυτοί τον ιμπρεσσιονισμό. Ενας απ’αυτούς τους φίλους ήταν και ο Edouard Manet.

Τον Ιούνιο του 1861 κατετάγη στο Πρώτο Σύνταγμα του Αφρικανικού Ελεφρού Ιππικού στην Αλγερία γιά 2 χρόνια, αλλά όταν κόλλησε την αρρώστεια του τύφου η θεία του Κα Lacadre φρόντισε να τον αποστρατέψει, υπό τον όρο να συμπληρώσει σπουδές καλών τεχνών σε Πανεπιστήμιο. Απαγοητευμένος με την παραδοσιακή τέχνη το 1862 που διδασκόταν στα πανεπιστήμια, έγινε μαθητής του Charles Gleyre στο Παρίσι, όπου γνώρισε τους Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille και Alfred Sisley. Και οι τρείς μοιραζόταν νέες προσεγγίσεις προς την τέχνη, ζωγραφίζοντας την επίδραση του φωτός στην ύπαιθρο με «σπασμένο» χρώμα και γρήγορες πινελιές, αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ιμπρεσιονισμός.
μονε-3Ο πίνακας του Μονέ «Η γυναίκα με το πράσινο φόρεμα» που του έφερε αναγνώριση,
ηταν μία από τις πολλές εργασίες όπου απεικόνισε την μέλλουσα σύζυγό του
Camille Doncieux που λίγο αργότερα έμεινε έγκυος με το πρώτο τους παιδί, τον Jean. To 1868 λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο Μονέ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας στον Σηκουάνα.

Κατά τον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο του 1870-1871 ο Μονέ κατέφυγε στην Αγγλία.
Στην εκεί διαμονή του μελέτησε τις εργασίες των John Constable και Joseph Mallord William Turner, τα τοπεία των οποίων ενέπνευσαν τον Μονέ στις καινοτομίες του γιά την χρήση των χρωμάτων.
μονε-4Από το 1871 μέχρι 1878 ο Μονέ έζησε στο Argenteuil, ένα χωριό επί του Σηκουάνα κοντά στο Παρίσι και εκεί ζωγραφίστηκαν μερικά από τα πιό γνωστά του έργα.

Οταν επέστρεψε στή Γαλλί το 1872, ζωγράφισε την «εντύπωση: ανατολή ηλίου»
που απεικονίζει τοπίο της Χάβρης . Την έβαλαν στην πρώτη Ιμπρεσιονιστική έκθεση το 1874 και επιδεικνύεται τώρα στο μουσείο Marmottan-Monet στο Παρίσι. Από τον τίτλο του πίνακα ο κριτικός καλλιτεχνίας Louis Leroy επινόησε τον όρο «Ιμπρεσσιονισμός» με ταπεινωτικό προορισμό, αλλά οι ιμπρεσσιονιστές υιοθέτησαν τον όρο γιά δική τους χρήση.
μονε-5Το 1870, ο Μονέ και η παντρεύτηκαν και το 1873 μετακόμισαν σε σπίτι στο Argenteuil κοντά στον Σηκουάνα. Γεννήθηκε και άλλος γιός, ο Michel, στις 17 Μαρτίου 1878. Η Κα Monet πέθανε από φυματίωση στα 1879.

Η απεφάσισε να βοηθήσει τον Μονέ τα δύο παιδιά του με τα δικά της. Τον Απρίιο 1883 μετακόμισαν σε σπίτι στο όπου φύτεψαν μεγάλον κήπο που ζωχράφιζε την υπόλοιπη ζωή του. Ο και η παντρεύτηκαν το 1892.
μονε-6Στις δεκάδες του 1880 και 1890 ο Μονέ άρχισε να ζωγραφίζει «σειρές» όπου το
θέμα απεικονιζόταν σε διαφορετικές καταστάσεις φωτισμού και καιρικών συνθηκών.
Η πρώτη σειρά του ήταν από θημονιές χόρτου, ζωγραφισμένες από δαφορετικά σημεία σε διάφορετικές ώρες της ημέρας. Δεκαπέντε από αυτούς τους πίνακες εκθέτονταν στο Durand-Ruel το 1891. Αργότερα ζωγράφισε σειρές πινάκων του καθεδρικού ναού της Rouen, λεύκες, πρωϊνά στον Σηκουάνα, και τα νούφαρα στην ιδιοκτησία του στο Giverny.
μονε-7

Ο Μονέ απεβίωσε από καρκίνο στους πνεύμονες στις 5 Δεκεμβρίου 1926 σε ηλικία 86 ετών και θάφτηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας του Giverny. Το περιφημο σπίτι του με τον ο κήπο μέ την λιμνούλα με τα νούφαρα και την Ιαπωνική γέφυρα στο Giverny είναι προτιμητός τουριστικός προορισμός. Στο σπίτι αυτό υπάρχουν πολλών ειδών Ιαπωνικές τυπωμένες ξυλογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους.

μονε-8

Πηγη:http://greekddl.com/foroum/100-Φωτογραφία-Ζωγραφική/32437-Ο-πατέρας-του-ιμπρεσσιονισμού-Claude-Monet.html

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: