Skip to content

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Σταχυολόγηση κάποιων θέσεων από το ΤΑΚΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ του ΛΟΥΚΑΤΣ

05/11/2014

ΤΑΚΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ του ΛΟΥΚΑΤΣ (εκδόσεις Γρηγόρη)

ΛΟΥΚΑΤΣ

TAKTIKH KAI ΗΘΙΚΗ- ΓΚ. ΛΟΥΚΑΤΣ (Σταχυολόγηση)

 Εισαγωγή (Π. Νούτσος)

 • «Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας, μια κατάσταση πραγμάτων που πρέπει να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδεώδες που σ’ αυτό πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα.Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Οι όροι αυτής της κίνησης προκύπτουν από τις προϋποθέσεις που από τώρα υπάρχουν.»

Μαρξ – Ένγελς, Γερμανική Ιδεολογία

 • Προσπάθεια Λούκατς στο τακτική και ηθική «ενάντια σε μια ρεαλιστική πολιτική χωρίς ιδανικά και σε μια ιδεολογία χωρίς πραγματικό περιεχόμενο».
 • Για την Ρ. Λούξεμπουργκ Η οργάνωση είναι Προϊόν και όχι προϋπόθεση της επαναστατικής διαδικασίας.
 • Για τον Ένγκελς ο Μαρξισμός αποτελεί «θεωρητική σύνοψη των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του προλεταριάτου», συνιστά μια θεωρία που εξελίσσεται και όχι δόγμα που το μαθαίνει κανείς απέξω και το ξαναλέει μηχανικά». Η «ορθοδοξία» του μαρξισμού έγκειται στη στη μέθοδο και όχι στη διδασκαλία.
 • Ο Λούκατς επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη διαλεκτική ως επαναστατική μεθοδολογία που επιστημόνική της εγκυρότητα δεν προκύπτει από τον τρόπο που ερμηνεύει, αλλά από τον τρόπο που αλλάζει τον κόσμο.

Τακτική και ηθική

 • Κάθε σκοπός ουσιαστικά επαναστατικός αρνείται την ηθική νομιμότητα της έννομης τάξης του σήμερα και του χθες καθώς και την ιστορικό – φιλοσοφική της επικαιρότητα.
 • Ωστόσο καθώς ο σκοπός δε θεωρείται ουτοπία, αλλά πραγματικότητα προς την οποία οφείλουμε να τείνουμε … να τοποθετούμε τον τελικό σκοπό πάνω από τα άμεσα οφέλη.
 • … ανάμεσα στα μέσα τακτικής και τον τελικό σκοπό υπάρχουν περάσματα που δεν προσδιορίζονται εννοιολογικά, δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε από πριν ποιο βήμα τακτικής θ’ αποτελέσει πλέον την πραγματοποίηση του τελικού σκοπού αυτού καθαυτού.
 • Δεν μπορούμε να μετρήσουμε πράγματι την αξία μιας ενέργειας παρά μόνο με τον τρόπο με τον οποίο, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση η ενέργεια αυτή πραγματώνει την ουσία του σοσιαλιστικού κινήματος. Τα μέσα λοιπόν που εξυπηρετούν τον τελικό σκοπό δεν ξεχωρίζουν από αυτόν ποιοτικά, αλλά σημαίνουν ήδη αυτά καθαυτά το πλησίασμα του τελικού σκοπού, γι αυτό πρέπει να θεωρούνται όλα καλά, στο μέτρο που αφυπνίζουν την ιστορικό – φιλοσοφική διαδικασία στη συνείδηση και την πραγματικότητα, άσχημα πρέπει να θεωρούνται εφόσον θολώνουν αυτή τη συνείδηση
 • Οποιοσδήποτε τάσσεται σήμερα υπέρ του κομμουνισμού έχει χρέος να αισθάνεται προσωπικά υπεύθυνος για όλες τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον αγώνα για τον κομμουνισμό σαν να τις είχε σκοτώσει ο ίδιος.
 • Από ηθική άποψη κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει την ευθύνη με την πρόφαση ότι δεν είναι παρά ένα άτομο από το όποιο δεν κρέμεται δα η τύχη του κόσμου.
 • Η ηθικά σωστή λοιπόν δράση είναι για κάθε σοσιαλιστή βαθιά συνδεδεμένη με τη σωστή γνώση της σύγχρονης ιστορικό – φιλοσοφικής κατάστασης.
 • Ο ηθικός στοχασμός δείχνει ακριβώς ότι υπάρχουν καταστάσεις – τραγικές καταστάσεις – όπου είναι αδύνατο να ενεργήσει κανείς χωρίς να γίνει υπαίτιος κάποιου σφάλματος.
 • Ο φόνος μπορεί – τραγικά – να είναι ηθικής φύσης, μονάχα όταν γίνεται από έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς την ελάχιστη αμφιβολία ότι η πράξη του δεν είναι δυνατό να επιδοκιμαστεί σε καμιά περίπτωση.

Το πρόβλημα της πνευματικής ηγεσίας και οι «εργάτες του πνεύματος»

 • Το απλό γεγονός της γνώσης προκαλεί αλλαγή στο γνωστό αντικείμενο

Τι είναι ο ορθόδοξος Μαρξισμός

 • Η θεωρία δε μπορεί να είναι επαναστατική παρά μόνο αν ξεπερνά τη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.
 • Η σταθερή αύξηση των ποσοτικών διαφορών μετασχηματίζεται μια ορισμένη στιγμή σε ποιοτική διαφορά.

Κόμμα και κοινωνική τάξη

 • Ο συσχετισμός δυνάμεων έκανε απαραίτητη την οργάνωση ενός κόμματος, από την άλλη μεριά ο ίδιος ο συσχετισμός δυνάμεων έκανε αυτή την οργάνωση του κόμματος ένα στοιχείο που εμποδίζει πράγματι τη δράση του προλεταριάτου.
Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: