Skip to content

Ο «τοίχος» (Στον απόηχο μιας συναυλίας αλληλεγγύης). (Αναδημοσίευση)

09/10/2014


Ψ.Ν.Α-ΑΦΙΣΑ

Τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, πήραμε μέρος στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί). Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου, ενάντια στη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και τις απολύσεις, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συνολικά μια σύγχρονη και ποιοτική, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ψυχική Υγεία.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες (μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, ηθοποιοί, μουσικά σχήματα), μεταξύ των οποίων η «Μουσική Ομάδα 18 Άνω» και το συγκρότημα «ΑΜΥΜΩΝΗ» (Τα κορίτσια της Αμυμώνης με τη μουσικοθεραπεύτριά τους Πελίνα Ευαγγέλου), συγκέντρωσε περισσότερους, ίσως, από 1500 εργαζόμενους και κατοίκους.  Η διοργάνωση ήταν άριστη. Υπευθυνότητα και συνέπεια απ’ τους διοργανωτές ως προς το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Άμεσες και αποτελεσματικές συνεννοήσεις. Φροντίδα για κάθε λεπτομέρεια της συναυλίας.Αρτιότατη υλικοτεχνική υποδομή, με ηχολήπτες που προσπαθούσαν για το καλύτερο και το πέτυχαν, στις δύσκολες συνθήκες εναλλαγής τόσων καλλιτεχνών στη σκηνή. Καλλιτεχνών που δεν έμεναν μόνο στα τραγούδια, τις μουσικές και τα ποιήματα, αλλά έπαιρναν και θέση ανοιχτά, μιλώντας πολιτικά και στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, αγώνα, άλλωστε, όλου του εργαζόμενου λαού. Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ο συγκεντρωμένος κόσμος είχε αγωνιστικό παλμό. Ενθάρρυνε με το χειροκρότημά του τις πολιτικές τοποθετήσεις, ανταποκρινόταν σε αυτές. Δεν ήθελε να ξεχαστεί. Ήξερε γιατί ήταν εκεί. Ήθελε να παλέψει και ταυτόχρονα αγωνιούσε. Από ένα «πηγαδάκι» ακούσαμε κάποιον να αναρωτιέται επίμονα:

«Μπορούμε, όμως, να νικήσουμε; Μπορούμε να γκρεμίσουμε τον τοίχο που υψώνεται απέναντί μας, εναντίον μας;» …

Συζητώντας με εργαζόμενους του Συλλόγου και έχοντας έρθει σε επαφή μαζί τους αρκετό καιρό τώρα, καταλάβαμε τα εξής. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, συρρικνώνει τα δημόσια ψυχιατρεία, μέχρι να τα κλείσει το 2015. Στο όνομα της «αποασυλοποίησης», ρίχνει τους ψυχικά πάσχοντες βορά στους εμπόρους της ψυχικής υγείας, τις ιδιωτικές κλινικές και τις ΜΚΟ, ενώ θέτει σε διαθεσιμότητα και απολύει εργαζόμενους. Ιδιαίτερα για τους φτωχούς ασθενείς το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων σημαίνει πως θα βρεθούν στο δρόμο, αφού οι ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων δεν έχουν τη δυνατότητα να τους καλύψουν και ουσιαστικά δεν υπάρχουν επαρκείς δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. Η κατάργηση των δημόσιων ψυχιατρείων με την επίφαση της ψευδεπίγραφης «ψυχιατρικής αποασυλοποίησης» θα μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, θα διευρύνει το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και θα καταστήσει τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, αν όχι απολυμένους.

Ο «τοίχος» που υψώνεται σήμερα ανάμεσα στους ψυχικά πάσχοντες και στη δυνατότητα ζωής με αξιοπρέπεια και κάλυψης των ιδιαίτερων αναγκών τους, δεν είναι ο τοίχος του δημόσιου ψυχιατρείου – που σίγουρα κι αυτό χρειάζεται πολλές βελτιώσεις – αλλά ο «τοίχος» της εμπορευματοποίησης της υγείας, ο «τοίχος» της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο ίδιος «τοίχος» που υψώνεται ανάμεσα στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό – που παράγουν όλο τον κοινωνικού πλούτου – και στη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς και να καλύπτουν τις κοινωνικές τους ανάγκες. Και τον «τοίχο» αυτόν, χτισμένο με τα υλικά των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και της συγκυβέρνησης που κάνουν εμπόρευμα την υγεία, που διαλύουν τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, που προορίζουν το 50-80% των συντάξεων των ασθενών να καταλήγει στις επιχειρηματικές δομές «αποασυλοποίησης», που πετάνε ουσιαστικά στο δρόμο τους άπορους ψυχικά πάσχοντες και απολύουν εργαζόμενους, μόνο ένα οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα μπορεί να τον γκρεμίσει.
H υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών και των ασθενών. Να στηρίξουμε τον αγώνα τους.

… Και ναι, οργανωμένοι κι αποφασισμένοι για σύγκρουση, μπορούμε, σύντροφε, να νικήσουμε. Μπορούμε να γκρεμίσουμε τον «τοίχο».

Υπεραστικοί

Οκτώβρης 2014

πηγή: http://yperastikoi.blogspot.gr/

Advertisements
One Comment
 1. http://www.efsyn.gr/?p=241889

  ΕΛΛΑΔΑ
  Τις άθλιες συνθήκες καταγγέλλουν οι ασθενείς κρατούμενοι του Κορυδαλλού
  Την επιστολή – καταγγελία που έχουν στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσαν οι 126 ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού που την υπογράφουν, ζητώντας έστω και τώρα απάντηση από τον γ.γ. του υπουργείου.

  Στην καταγγελία των συνθηκών κράτησής τους και των όρων αποφυλάκισής τους προχώρησαν 126 ασθενείς κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος».

  Οι κρατούμενοι, έστειλαν επιστολή με τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο για περίπου ένα μήνα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τα επίσημα κυβερνητικά όργανα.

  Πλέον, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους, θέτοντας το επιπλέον ερώτημα γιατί αυτά παραμένουν αναπάντητα…

  Αναλυτικά η επιστολή – καταγγελία των ασθενών κρατουμένων:

  «Καταγγελία των ασθενών κρατουμένων του Ν.Κ. Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος» προς τον γενικό γραμματέα του υπ. Δικαιοσύνης κ. Μαρίνο Σκανδάμη

  Διά της Δ/νσης του Ν.Κ.Κ.

  Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

  Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλουμε και πάλι τα εξής:

  1. Οι συνθήκες διαβίωσής μας στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού είναι οι πλέον απάνθρωπες, άθλιες και βασανιστικές. Στοιβαζόμαστε 15-20 άτομα σε θαλάμους που είναι για 6 ασθενείς, κι αυτό ενώ έχουμε καταβεβλημένο ανοσοποιητικό και άλλες βαριές ασθένειες και αναπηρίες. Κατά παράβαση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας, η διαβίωσή μας καθίσταται επικίνδυνη και βασανιστική. Σας επισημαίνουμε ότι το Ν.Κ.Κ. είναι για 60 ασθενείς και όχι για 210 κρατούμενους.

  2. Καταγγέλλουμε ότι η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς συνεχώς παρουσιάζονται κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας και άλλων σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων. Θεωρούμε υπεύθυνη γι’ αυτό τη διεύθυνση του Ν.Κ.Κ., διότι ενώ το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες συνεχίζει να δέχεται ασθενείς. Παρά τις αναφορές του θεράποντα ιατρού κ. Γεωργούλα και τους επανειλημμένους ελέγχους, το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται νέα κρούσματα φυματίωσης. Κινδυνεύουμε εμείς, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση οι οικογένειες όλων.

  3. Καταγγέλλουμε τη διεύθυνση του Ν.Κ.Κ. ότι καταπατά ασυστόλως το νόμο και τον σωφρονιστικό κώδικα, κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των κρατουμένων στη χορήγηση τακτικών αδειών και ελεύθερων επισκεπτηρίων, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κοινωνικά αποκλεισμένοι. Ακόμη και οι εργαζόμενοι φεύγουν από το Ν.Κ.Κ. για τον ίδιο λόγο.

  4. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν υφ’ όρον απολύσεις, διατάξεις, προσφυγές του Ν.Κ.Κ. και των δικαστηρίων Πειραιά δεν διεκπεραιώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις πολλών μηνών. Παρατηρείται επίσης μη σωστή εφαρμογή των νόμων, όπως επεκτάσεις του 110Α, διαταγές πραγματογνωμοσύνης για 110Α, επιβολή όρων στο 110Α, καθυστερήσεις 6-7 μηνών στο 110Α.

  Κύριε Γενικέ,

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον τελευταίο νόμο για τα 2/5 ευεργετεί τους ασθενείς κρατούμενους, όμως ορισμένοι εισαγγελείς, εκτός από περιοριστικούς όρους, επιβάλλουν και χρηματικές «προσφορές» υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων καθιστώντας τον νόμο ατελέσφορο. Είμαστε χρόνια πάσχοντες και οι περισσότεροι από εμάς τελούμε υπό τη μέριμνα της κοινωνικής πρόνοιας, ασθενείς με χαμηλό προσδόκιμο ζωής και μη δυνάμενοι οικονομικά. Αιτούμαστε λοιπόν να μεριμνήσετε για τη σωστή αντιμετώπιση της ευπαθούς ομάδας των ασθενών κρατουμένων του Ν.Κ.Κ.

  Κύριε Γενικέ,

  Όπως αποδείχθηκε όλα τα μέτρα και οι τροπολογίες που έχουν ψηφισθεί έως τώρα είναι εμβαλωματικά, ατελέσφορα και ελλιπή, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Ν.Κ.Κ. να μην έχει αλλάξει καθόλου – μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει και χειρότερη. Ζητάμε όσον αφορά τους ασθενείς κρατούμενους του Ν.Κ.Κ., δηλαδή το 1-1,5% του συνόλου των κρατουμένων να έχουμε την ανάλογη αντιμετώπιση ως ευπαθής ομάδα και σας προτείνουμε τα εξής:

  1. Όσον αφορά το χρόνο έκτισης ποινής, για τους χρόνια πάσχοντες να είναι 2/5 ανεξαρτήτως ποινής (και όχι για μόνο για ποινές έως 10 έτη) λόγω χαμηλού προσδόκιμου ζωής, διατηρώντας τις εξαιρέσεις του υπάρχοντος νόμου.

  2. Να θεσπίσετε μέσω τροπολογίας για τους ασθενείς-χρόνια πάσχοντες, εφόσον αποδεικνύεται το χαμηλό προσδόκιμο ζωής αυτό να λαμβάνεται υπόψη ως ελαφρυντικό στις δικαστικές αποφάσεις.

  3. Όσον αφορά στους προφυλακισμένους που μετά από πραγματογνωμοσύνη εμπίπτουν στο άρθρο 110Α να απολύονται με περιοριστικούς όρους και η εφαρμογή του 110Α να γίνεται επί της έδρας.

  efsyn.gr

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: