Skip to content

Τα αρχοντικά της Λέσβου-ένα φωτογραφικό άλμπουμ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΠΑ

10/03/2014

Τα αρχοντικά της Λέσβου – Mansions on the island of Lesvos

Αρχοντικά που έχτισαν οι αστοί στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα στην Μυτιληνη, επιδεικνύοντας τα κέρδη που συσσώρευαν από το εμπόριο, καθώς η Μυτιλήνη ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις αγορές της Ανατολής και τη Δύση. Οι κοσμογυρισμένοι έμποροι της Μυτιλήνης, συνδύασαν την κλασσική ελληνική αρχιτεκτονική με στοιχεία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Αρχοντικά με λιακωτά, με σκάλες μαρμάρινες, με παραθύρια που βλέπουν στην ανατολή, κι άλλα που παίζουν με τους αγέρηδες. κτήρια με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό.
Σε ολες τις περιοχες της Μυτιλήνης δεσπόζουν διατηρητέα αρχοντικά κτίρια, όπως στη περιοχή της Σουράδας, του Μακρύ Γιαλού και του Κιοσκιού.
Η Σουράδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Παλαιό θέρετρο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Μυτιλήνης, άρχισε να οικοδομείται στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι τότε υπήρχαν εκεί διάσπαρτοι πύργοι (πρώιμη μορφή οχυρωματικής κατοικίας στη Λέσβο). Από το 1880 και μετά οι εύποροι χριστιανοί αστοί χτίζουν εξοχικές κατοικίες. Αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή είναι η αρχιτεκτονική πολλών από αυτών των κτιρίων καθώς είναι εμφανείς οι επιδράσεις και επιρροές από την Ευρώπη.
—————————————————————–
Mansions built by the townspeople in the late 18th and 19th centuries in Mitilini, showing profits piled up by trade, as the Mytilini was the missing link between the markets of the East and the West. The kosmogyrismenoi traders of Mytilene, combined classical Greek architecture with elements of European architecture. Mansions with marble staircases, liakwta, with parathyria who see in the East, and others who play with agerides. buildings with elements of Baroque and Rococo. In all areas of Mytilene dominate listed stately buildings, such as in the area of Sourada, Makrigialos and Kioskioy. Soyrada is located in the Southeast part of town on the road to the airport. Old resort of upper social strata of Mytilene, began to be built at the end of the last century. Until then there were scattered towers (early form of military residence in Lesbos). From 1880 onwards the affluent Christian bourgeois building cottages. Remarkable and impressive is the architecture of many of these buildings are obvious the effects and influences from Europe.

1.Αρχοντικό «Δουκάκη Κουκλέλη» στην Μυτιλήνη Κατοικία «Δουκάκη Κουκλέλη», Ελ. Βενιζέλου 46, Μακρύ Γυαλός Φέρεται ως το πρώτο σπίτι που χτίστηκε στο Μακρύ Γυαλό που τότε ήταν εξοχή, μεταξύ 1850 και 1880, από τον έμπορο της Ρουμανίας και της Αιγύπτου Δουκάκη Κουκλέλη. Η περιοχή του Μακρύ Γυαλού πριν το 1880 ανήκε σε δύο μεγάλες οικογένειες, των Κουκλέλη και Γιαννόπουλου. «Κει μέσα οι παλιοί αφεντάδες περνούσαν τα καλοκαίρια τους. Ήταν μια όμορφη βίλλα, απλόχωρη κι’ αρχοντικιά, χωμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο καλαμιώνα…». Το κεντρικό ξύλινο σαχνισί, οι κίονες τοσκανικού ρυθμού, οι κυκλικοί φεγγίτες της σοφίτας, η βοτσαλωτή αυλή, η μεγάλη βεράντα υποδοχής και το χαμάμ αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του οικήματος. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

1. Αρχοντικό «Δουκάκη Κουκλέλη» στην ΜυτιλήνηΣημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Αποστόλου Ευστρατίου»στην Μυτιλήνη Ο Απόστολος Ευστρατίου, αφού έζησε για πολλά χρόνια στην Αγγλία, χρηματοδοτήθηκε από τον πλούσιο πεθερό του Γιαννίκο Χριστοφίδη και έχτισε τον αποκαλούμενο «κόκκινο Πύργο» της Μυτιλήνης μεταξύ το 1905 και 1910. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από Άγγλο ή Σκωτσέζο αρχιτέκτονα, που ο Ευστρατίου έφερε από την Αγγλία. Αποτελεί μικρό αντίγραφο των πύργων της Λουάρ, ενώ τα κόκκινα δομικά τούβλα φέρουν σφραγίδα Μασσαλίας. Ο οκταγωνικός πυργίσκος – δωμάτιο υποδοχής, οι τεθλασμένες επιφάνειες,οι οξυκόρυφες στέγες, οι σιδερένιες βεράντες και όλες οι λεπτομέρειες του, παραπέμπουν στο νεογοτθικισμό και στο αγγλοσαξονικό στιλ, διαφοροποιώντας τον Πύργο από τα υπόλοιπα κτίσματα της Μυτιλήνης. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Αποστόλου Ευστρατίου»στην ΜυτιλήνηΣημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Λαλλέλη», Ελ. Βενιζέλου 65, Σουράδα-Μυτιλήνη Χτίστηκε από τον Φωκίωνα Λαλλέλη το 1907. Το οίκημα αυτό έχει μία ιδιαίτερη τεχνοτροπία και ένα διαφορετικό στιλ από τα υπόλοιπα νεοκλασικά της Μυτιλήνης, με σαφείς επιρροές από την αρχιτεκτονική της Σμύρνης, όπως άλλωστε μαρτυρεί η δαντελωτή οροφή του και το ξύλινο σαχνιτσι. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Λαλλέλη», Ελ. Βενιζέλου 65, Σουράδα-Μυτιλήνη
Χτίστηκε από τον Φωκίωνα Λαλλέλη το 1907. ής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Αχιλλέα Βουρνάζου», Αργύρη Εφταλιώτη 9, Κιόσκι-Μυτιλήνη. Χτίστηκε το 1888 από τον αρχιτέκτονα Αργύριο Αδαλή, ενώ οι οροφογραφίες και ο πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος αποδίδονται στο Βασίλη Ιθακήσιο. Το κτίριο ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νεοκλασικισμού και προβάλλει μνημειακό ύφος, όχι μόνο εξ αιτίας του επιβλητικού μεγέθους, αλλά και της εφαρμογής ανώτερων κανόνων σύνθεσης και μορφολογικών στοιχείων αισθητικής. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Αχιλλέα Βουρνάζου», Αργύρη Εφταλιώτη 9, Κιόσκι-Μυτιλήνη.
Χτίστηκε το 1888 
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Εξοχική Κατοικία «Βασιλείου», Απ. Αποστόλου 84, Βαρειά Χτίστηκε στη δεκαετία του 1900 από την οικογένεια Βασιλείου για να χρησιμοποιηθεί ως εξοχική κατοικία.Χαρακτηριστικό του σπιτιού η πέτρινη κατασκευή με αρμούς , από πέτρα Περγάμου. Διαθέτει πλούσιες οροφογραφίες, ενώ πολλά έπιπλα-αντίκες συνθέτουν ένα όμορφο διάκοσμο στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Εξοχική Κατοικία «Βασιλείου», Απ. Αποστόλου 84, Βαρειά
Χτίστηκε στη δεκαετία του 1900 
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Κατοικία «Θεμιστοκλή Παραδέλλη – Βοστάνη», Βοστάνη 16,Μυτιλήνη Η χρονολογία ανέγερσης είναι το 1925 και ως αρχιτέκτονες αναφέρονται το τεχνικό γραφείο Φλώρου – Γεωργιάδη από την Αίγυπτο. Την οικία έκτισε ο Θεμιστοκλής Παραδέλλης, έμπορος της Αιγύπτου,για προίκα της κόρης του, που παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Βοστάνη. Τυπική κατοικία που ακολουθεί με συνέπεια τις γραμμές του νεοκλασικισμού. Σημαντικότερα στοιχεία του σπιτιού, η εγχάρακτη λιθοδομή, η έκκεντρη προεξοχή με την αετωματική απόληξη,το πρότυπο που φέρει κίονες με κιονόκρανα και το περίτεχνο κεντρικό θύρωμα. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος, ενώ εξωτερικά περιβάλλεται από όμορφο κήπο με πλούσια βλάστηση. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Κατοικία «Θεμιστοκλή Παραδέλλη – Βοστάνη», Βοστάνη 16,ΜυτιλήνηΣημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Λουκά Γούτου», Καβέτσου 18,Μυτιλήνη Η ανέγερση διήρκεσε δύο χρόνια, ανάμεσα στα 1909-1911 με αρχιτέκτονα τον, εγκατεστημένο στην Σμύρνη,Ιγνάτιο Βαφειάδη, ενώ ο ζωγραφικός διάκοσμος αποδίδεται σε Σμυρνιούς ζωγράφους. Πρώτος ιδιοκτήτης ο Λουκάς Γούτος, έμπορος στη Σμύρνη και την Αίγυπτο.Όλη η επίπλωση και η διακόσμηση της κατοικίας, η οποία διασώζεται άρτια μέχρι σήμερα,προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Ιδιαίτερο σημείο του σπιτιού ο χαρακτηριστικός, τύπου «μάτι βοδιού», φεγγίτης, στον κεντρικό επισκέψιμο χώρο-belvedere της σοφίτας. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Αρχοντικό «Λουκά Γούτου», Καβέτσου 18,Μυτιλήνη
Η ανέγερση διήρκεσε δύο χρόνια, ανάμεσα στα 1909-1911 
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Οικία «Θεόδωρου Ηλιάδη – Ι. Βουλιούρη», Βουρνάζων 15,Παπάδος Γέρας Λέσβου Χτίστηκε στα 1900 με αρχιτέκτονα τον εμπειρικό Δ. Μεϊμάρη. Το 1912 ανεγέρθηκε επιπρόσθετα και σε επαφή με την κατοικία, η κλινική του ιατρού Ι. Βουλιουρή, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του Θεόδωρου Ηλιάδη. Εντυπωσιακά στοιχεία του σπιτιού, η εξώθυρα με το μαρμαρόγλυπτο υψηλής ποιότητας θύρωμα που φέρει φρίζα με φυτικό διάκοσμο, ο κεντρικός εξώστης στον όροφο με σφυρήλατο κιγκλίδωμα, και το μαρμάρινο επίσημο κλιμακοστάσιο. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Οικία «Θεόδωρου Ηλιάδη – Ι. Βουλιούρη», Βουρνάζων 15,Παπάδος Γέρας Λέσβου
Χτίστηκε στα 1900 
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Πύργος «Κωνσταντίνου Χατζηχριστόφα», Ελ. Βενιζέλου 49, Σουράδα,Μυτιλήνη Ο Κωνσταντίνος Χατζηχριστόφας και η οικογένεια του, εκτός από τις τραπεζικές εργασίες, ασχολήθηκαν και με το εμπόριο ζάχαρης το 1912, η οποία δημιούργησε πολλά κέρδη,γιαυτο και η κατοικία ονομάστηκε «ο ζαχαρένιος πύργος».Κατά καιρούς, γνωστός λοιπόν ως ο Ζαχαρένιος Πύργος ή ως ο Πύργος του Αρραβώνα, φιλοξένησε σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Χτίστηκε το 1916 από τον αρχιτέκτονα Ιγνάτιο Βαφειάδη και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, ανήκει στο ρυθμό SECOND EMPIRE, BELLE EPOQUE. Το εσωτερικό του Πύργου Μυτιλήνης εντυπωσιάζει με την πολυτέλεια, με έπιπλα σε στυλ Λουδοβίκου 16ου, με ξεχωριστά ανάγλυφα οροφής, νοσταλγικούς πίνακες και υψηλής αισθητικής χώρους που συνθέτουν ένα σύνολο μοναδικό, σχεδόν παραμυθένιο… Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Πύργος «Κωνσταντίνου Χατζηχριστόφα», Ελ. Βενιζέλου 49
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, στην αρχή του εμπορικού δρόμου της Ερμού. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 1ο Δημοτικό σχολείο.  Σε οικόπεδο που χάρισε ο Νικ. Μητρέλιας, κτίστηκε το 1839 το σημερινό λοιπόν πολυτελές κτήριο, η "Νέα Σχολή", για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκε τότεποσό μεγαλύτερο από εκείνο που χρειάστηκε για την ανέγερση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλε και ο Σοφοκλής Βουρνάζος με σοβαρό χρηματικό ποσό, πού άφησε κληρονομιά στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Ο ανδριάντας του Σοφοκλή Βουρνάζου, ιδρυμένος το 1896, στολίζει επιβλητικά την αυλή του Σχολείου. Εγκαινιάζεται το 1841 ως Ελληνική Σχολή Μυτιλήνης. Το δύο πρώτα χρόνια δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, το 1843 προσκαλείται από την Αθήνα ο Νικόλαος Αργυριάδης ως Γυμνασιάρχης που θα προσέφερε πολλά στο σχολείο μέχρι το 1847. Ακολουθούν ο Χριστόφορος Λαίλιος και ο λόγιος Γεώργιος- Αριστείδης Πάπης με μεγάλη προσφορά στο Γυμνάσιο και γενικότερα πνευματική κίνηση και ζωή της Μυτιλήνης. Με την παραίτηση του Γ. Αρ. Πάπη κλείνει η πρώτη περίοδος του Γυμνασίου (1840-1863). Το Γυμνάσιο της Μυτιλήνης ήταν πλέον επανδρωμένο με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, με επαρκή αριθμό μαθητών, με καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη και με εργαστήριο φυσικών οργάνων ικανό για την σπουδή των φυσικών επιστημών. Το κτίριο του σχολείου θα πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του 1867. Κατά τα έτη 1886-1891 χτίστηκε το σημερινό νεοκλασικό κτίριο του Γυμνασίου, με εργαστήριο Φυσικής, αίθουσα τελετών, βιβλιοθήκη και Μουσείο, σε σχέδια του Λέσβιου αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή. Το νέο καλλιμάρμαρο κτίριο θα καλύψει έκταση 1.800 τ.μ. με ρυθμό δωρικό στο ισόγειο και ιωνικό στον πάνω όροφο. Μετά την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους, το 1913 το Γυμνάσιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο καθώς και στην περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας. Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KATE )

Το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης
Σημ:Πληροφορίες στο κείμενο της περγραφής Καίτη Κουναλάκη ( http://tsoumpasphotogallery.ning.com/profile/KΑΤΕ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ***:
«Copyright © – Giorgos Tsoumpas Photography.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΠΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: