Skip to content

Ναζισμός και Ψυχική Υγεία 2 έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους

05/11/2013

  Ναζισμός και Ψυχική Υγεία 2 έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.

Το κτίριο- έδρα της επιχείρησης «Ευθανασία», στην Τιεργκατενστράσε 4

Το κτίριο- έδρα της επιχείρησης «Ευθανασία», στην Τιεργκατενστράσε 4

Θα περίμενε κανείς πως τα διδάγματα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως η έκθεση της Ναζιστικής ιδεολογίας, καθώς και της αποκάλυψης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας λόγω της προηγούμενης σε όλον τον πλανήτη, δε θα παραδίδονταν εύκολα στη λήθη. Πραγματικά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες σχεδόν κανείς δεν τολμούσε να δηλώσει ανοιχτά πως ήταν ρατσιστής, ακριβώς λόγω της κατακραυγής που οφείλονταν στην ιστορική μνήμη.

Αυτός υπήρξε και ο κυριότερος λόγος που ο ρατσισμός ως ιδεολογία μεταλλάχτηκε, εφευρίσκοντας  νέα επιχειρήματα για να σπείρει το δηλητήριο του. Για παράδειγμα, απ’ το οπλοστάσιο των ρατσιστών εξαλείφθηκαν τα επιχειρήματα περί ανώτερων και κατώτερων φυλών (γεγονός στο οποίο συνέβαλλαν και τα συντριπτικά χτυπήματα της επιστήμης). Για μεγάλο διάστημα λοιπόν αυτός ο καμουφλαρισμένος ρατσισμός αντικατέστησε την «καθαρότητα αίματος» με την διαφορά στην κουλτούρα και τις θεωρίες περί «ανωτέρων» φυλών και «υπανθρώπων» με τις δήθεν αγεφύρωτες πολιτισμικές διαφορές. Πιο απλά, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους Αλβανούς γιατί έχουμε μεγάλες διαφορές στην κουλτούρα, ή δε μπορούμε να ανεχτούμε τους Ασιάτες μετανάστες γιατί μας χωρίζουν αγεφύρωτες πολιτισμικές διαφορές που δεν επιτρέπουν το συγχρωτισμό μας σε κανένα επίπεδο.

Αυτά τα εξωραϊσμένα και «πολιτισμένα» επιχειρήματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας ακόμα κι από ανθρώπους με «πολιτικό πολιτισμό». Ας θυμηθούμε τη Γαλλία-και δε μιλάμε για το ακροδεξιό μόρφωμα που δημιούργησε ο Λεπέν- αλλά για τον «μετριοπαθή» Σαρκοζί που διατέλεσε πρόεδρος της χώρας. Αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα χρησιμοποιούσε για να αντισταθεί στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά και για να επιτεθεί στους «καθυστερημένους» Άραβες. Βέβαια, ούτε λόγος στο πως η γαλλική αποικιοκρατία συνέβαλε σ’ αυτήν την καθυστέρηση. Και φυσικά ούτε λόγος για την τεράστια και ποικιλότροπη  συμβολή των Αράβων στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τα επιστημονικά δάνεια της Ευρώπης σε επιστήμες όπως η ιατρική, η οπτική, τα μαθηματικά κ.λ.π., όπως και η διάσωση σχεδόν του συνόλου της αρχαιοελληνικής γραμματείας χάρη στις αραβικές μεταφράσεις στον περίφημο «Οίκο της Σοφίας» στη Βαγδάτη, την εποχή που η Ευρώπη βίωνε το σχεδόν χιλιόχρονο Μεσαίωνα.

Όμως ας ξαναγυρίσουμε στο κυρίως θέμα. Η Ελλάδα λόγω ιστορικών συγκυριών όπως ο εμφύλιος, αποτέλεσε τη μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα

Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών προς το κέντρο ευθανασίας Hadamar. Τα παράθυρα ήταν βαμμένα να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να δουν αυτούς που ήταν μέσα. Γερμανία, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 1941.

Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών προς το κέντρο ευθανασίας Hadamar. Τα παράθυρα ήταν βαμμένα να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να δουν αυτούς που ήταν μέσα. Γερμανία, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 1941.

όπου οι συνεργάτες των ναζί όχι απλά δεν δικάστηκαν ποτέ για τα εγκλήματά τους, αλλά για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, αναβαθμίστηκε ο ρόλος τους και αποκαταστάθηκαν,  σε βαθμό διείσδυσης στον κρατικό μηχανισμό και στρατολόγησης στο περίφημο παρακράτος, που για δεκαετίες (τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80), ταλάνιζαν αυτόν τον τόπο και τρομοκρατούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Αρκεί για παράδειγμα να θυμηθούμε πόσο καθυστερημένα και πότε έγινε πράξη η αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στους ναζί.

Από αυτήν την άποψη, ερμηνεύεται εν μέρει η ποιοτική διαφορά και δυστυχώς η ελληνική πρωτοτυπία, όσον αφορά τις ιδεολογικές καταβολές της άκρας-δεξιάς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι ιστορικές ιδιαιτερότητες δηλαδή, είχαν ως συνέπεια στον τόπο μας οι συνεργάτες και οι ιδεολόγοι του ναζισμού να βγουν ανέγγιχτοι, κληροδοτώντας στους ιδεολογικούς απογόνους τους την κοσμοθεωρία τους, τις μισαλλόδοξες αντιλήψεις τους και τη συνοχή της ιδεολογίας τους. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όσο φανατικά και μεγάλα σε πλήθος ακροδεξιά κινήματα κι αν εμφανίστηκαν μεταπολεμικά, δεν είχαν τόσο οφθαλμοφανείς ιδεολογικές αναφορές στον εθνικοσοσιαλισμό και στην αποθέωση του φύρερ, όπως αυτές του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Εδώ λοιπόν οφείλουμε να διασαφηνίσουμε το εξής: ο εθνικοσοσιαλισμός ως κίνημα έχει πολύ συγκεκριμένη και διακριτή ιδεολογία που τον καθιστά επικίνδυνο ακριβώς λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας. Συγκεκριμένα, σε όλες τις προηγούμενες και επόμενες διώξεις και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπήρχε θεωρητικά (και σε πολλές περιπτώσεις και πρακτικά) το ενδεχόμενο να γλυτώσει κάποιος, αρκεί να άλλαζε την πίστη του, τις απόψεις του κ.λ.π. Για παράδειγμα στις θρησκευτικές διώξεις του Μεσαίωνα, υπήρχε το ενδεχόμενο σωτηρίας υπό την προϋπόθεση της αλλαγής θρησκεύματος. Στις μεταπολεμικές πολιτικές διώξεις τόσο στο Δυτικό, όσο και στο Ανατολικό μπλοκ υπήρχε θεωρητικά (και σε μεγάλο βαθμό πρακτικά) η πιθανότητα να γλυτώσει κάποιος τη ζωή του, αρκεί να δήλωνε μετανοημένος ή να απόρριπτε τις πολιτικές του αρχές κοκ.

Αυτή η εικόνα προέρχεται από μια ταινία που παράγεται από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Ράιχ. Δείχνει τους ασθενείς σε μια μη αναγνωρισμένη ασύλου. Η ύπαρξή τους περιγράφεται ως «ζωή χωρίς ελπίδα." Οι Ναζί επιδίωξαν, μέσω της προπαγάνδας, να αναπτύξουν δημόσια συμπάθεια για το πρόγραμμα ευθανασίας.

Αυτή η εικόνα προέρχεται από μια ταινία που παράγεται από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Ράιχ. Δείχνει τους ασθενείς σε μια μη αναγνωρισμένη ασύλου. Η ύπαρξή τους περιγράφεται ως «ζωή χωρίς ελπίδα.» Οι Ναζί επιδίωξαν, μέσω της προπαγάνδας, να αναπτύξουν δημόσια συμπάθεια για το πρόγραμμα ευθανασίας.

Αυτή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη ποιοτική διαφορά του εθνικοσοσιαλισμού από άλλα καθεστώτα με έλλειψη ανοχής προς τη διαφορετικότητα. Ακριβώς επειδή ο λόγος των ναζιστικών εγκλημάτων είχε τις ρίζες του στη φυλή, την «καθαρότητα» του αίματος και σε χαρακτηριστικά που τα κληρονομείς και δεν μπορείς να τα αλλάξεις ή να τα αποκτήσεις, δεν υπήρχε η παραμικρή (θεωρητική και πρακτική) πιθανότητα σωτηρίας. Για τους ναζί ήσουν γεννημένος «υπάνθρωπος» (Εβραίος, Σλάβος, Ρομά, Ψυχικά Ασθενής κ.λ.π.) κι αυτό δεν αλλάζει. Κάτω λοιπόν απ’ αυτή τη δίχως διαφυγή «ταμπέλα» εκπονήθηκε η περίφημη Τελική Λύση, η οποία (ως γνωστόν) σήμαινε την φυσική εξόντωση κάθε υποκείμενου που δεν πληρούσε τα χαρακτηριστικά της «Άριας Φυλής», το μάντρωμα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια και, τελικά το αίσχος του ολοκαυτώματος.

Για τους ίδιους λόγους ευγονισμού και «κάθαρσης» της φυλής, το ίδιο φρικτό τέλος αντιμετώπισαν όχι μονάχα οι «κατώτερες» φυλές, αλλά και χιλιάδες Γερμανοί με ψυχολογικά-ψυχιατρικά προβλήματα (και άλλους λόγους), ενώ πολλοί πριν τη βιολογική εξόντωση έγιναν πειραματόζωα για χάρη «εξέλιξης της επιστήμης» στα κολαστήρια του «ιατρού»-χασάπη Μέγκελεν και των ομοίων του.

Ας κάνουμε λοιπόν τη σύνδεση με το σήμερα και τις απόψεις που δίχως αιδώ προπαγανδίζει η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα της για τους ψυχικά πάσχοντες και τους εξαρτημένους. Εκείνο που έχει να προτείνει είναι η στείρωση και η ευθανασία (εξωραϊσμός της λέξης δολοφονία) για τους έχοντες «κληρονομικές» ψυχικές παθήσεις και για τους «βαριά» εξαρτημένους (εδώ δευτερεύουσας σημασίας, αλλά πως τάχα θα κριθεί η βαρύτητα;). Με βάση το προηγούμενο γίνεται αντιληπτό πως οι ιδεολογικές-επιστημολογικές αναφορές των νεοναζί για τους «ιδιαίτερους», ξυπνούν μνήμες του πιο απάνθρωπου, φρικτού παρελθόντος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι «λύσεις» που προτείνουν συνιστούν πιστή αναπαραγωγή του μεγαλύτερου εγκλήματος και της μεγαλύτερης ντροπής που γνώρισε ποτέ ο Δυτικός Πολιτισμός.

Στο δια ταύτα λοιπόν Ψυχική Υγεία και (νέο)ναζισμός αποτελούν έννοιες ασύμβατες, τηρουμένων των αναλογιών είναι σα να λέμε «Άθεος-Πάπας», ακριβώς γιατί στον πυρήνα της ιδεολογίας τους δεν έχει χώρο η βοήθεια των ανθρώπων με πρόβλημα, αλλά η φυσική εξόντωσή τους. Αντί λοιπόν να δείχνουμε ανοχή (πόσο δε μάλλον όταν υποκριτικά υποστηρίζουν πως υπερασπίζονται την ανθρώπινη ζωή καμουφλαρισμένοι με τον μανδύα της ιατρικής επιστήμης) στους ίδιους τους εχθρούς της ζωής, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα πραγματικά τους κίνητρα και «οράματα», αλλά και να τους απομονώνουμε έγκαιρα καθιστώντας ασφαλές το εργασιακό μας περιβάλλον από τις δηλητηριώδεις αντιλήψεις και τις –εν δυνάμει- δολοφονικές πρακτικές τους. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων το «αυγό του φιδιού» δεν αποτελεί πλέον μια σχηματική εικόνα, η οποία στο παρελθόν επέτρεπε την αντιμετώπισή του ως μια περίπου γραφική ομάδα, αποτελεί μια ορατή απειλή που αν δεν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και όσο ακόμα υπάρχει χρόνος, το περισσότερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι η

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΟΣΚΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ "ΦΤΙΣΙΔΩΜΕΝΟΣ"

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΟΣΚΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ «ΦΤΙΣΙΔΩΜΕΝΟΣ»

παθητική αποδοχή μέχρι το φίδι να αισθανθεί αρκετά δυνατό ώστε να δαγκώσει κι εμάς τους ίδιους. Εν κατακλείδι δεν υπερασπίζεσαι πραγματικά τη δημοκρατία όταν δίνεις βήμα στους πιο φανατικούς εχθρούς της, αλλά στερώντας τους τη δυνατότητα να την καταλύσουν. Δεν υπερασπίζεσαι αποτελεσματικά το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, όταν ανέχεσαι -εν είδει δημοκρατίας- τους πιο φανατικούς πολέμιους ενάντια στο ίδιο το αγαθό της ζωής, αλλά απομονώνοντας τους, καθιστώντας τους αναποτελεσματικούς ως προς την ολοκλήρωση των εγκληματικών σχεδίων τους.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σελίδα για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και την Ιστορία

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

Νομαρχιακη Επιτροπη Υγειας Αττικης ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας για όλους

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: