Skip to content

Η Σύρος είναι ένα νησί με μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία

06/08/2013
ΣΥΡΟΣ

ΣΥΡΟΣ

      Η Σύρος είναι ένα νησί με μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://kykladesnews.gr

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια από τους Φοίνικες.
Οι ανασκαφές που έγιναν στο Καστρί και στη Χαλανδριανή, έφεραν στο φως τα ερείπια ενός οικισμού και τάφους που τοποθετούνται στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3000 π.X.), γεγονός που μαρτυρά ότι η Σύρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του προϊστορικού Κυκλαδικού πολιτισμού.
Τότε αναπτύχθηκε και ο επονομαζόμενος πολιτισμός Σύρου – Kέρου, ο οποίος άκμασε ως το 2000 π.X. περίπου.
Τον 6ο αιώνα π.Χ., το νησί γνωρίζει άλλη μια περίοδο ακμής, όπου εκτός από την οικονομία στη Σύρο ανθούν οι τέχνες και ο πολιτισμός.
Είναι η εποχή που ο μέγας φιλόσοφος Φερεκύδης ανακάλυψε το ηλιοτρόπιο και υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα. Λέγεται ότι κατοικούσε σε δύο σπήλαια, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην περιοχή της Χαλανδριανής και είναι γνωστό με την ονομασία Σπηλιά του Φερεκύδη.
Στην διάρκεια των Περσικών πολέμων, η Σύρος πολέμησε στο πλευρό της Αθήνας και αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Στο πέρας των αιώνων, η Σύρος ακολούθησε την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Γνώρισε την κυριαρχία των Μακεδόνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.
Τον 13ο αιώνα οι Ενετοί κτίζουν την Μεσαιωνική πόλη της Σύρου, την ‘Aνω Σύρο. Το νησί έχει αρχίσει να κατοικείται από πολλούς καθολικούς. Μάλιστα τον 17ο αιώνα οι καθολικοί κάτοικοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους ορθόδοξους.
Το 1537, η Σύρος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων. Διοικείται, όμως, με ιδιαίτερα προνόμια, λόγω του καθολικού πληθυσμού της. Αυτό το γεγονός έκανε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γαλλία να ενδιαφερθούν για την προστασία των κατοίκων και για την εξασφάλιση των προνομίων τους.
Στην διάρκεια της Επανάστασης του 1821, βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή και κράτησε ουδέτερη στάση.
Δέχτηκε, όμως, πολλούς πρόσφυγες από τις καταστροφές της Κάσου, της Χίου και των Ψαρών, τους οποίους γρήγορα ενσωμάτωσε στον πληθυσμό της. Τότε άρχισε να κτίζεται και η Ερμούπολη.
Αργότερα στο νησί κατέφθασαν και πολλοί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.
Το 1823 ιδρύθηκε στην Ερμούπολη το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας, ενώ  το 1833 κτίστηκε το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας, στο οποίο φοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Το 1876 άρχισε να κτίζεται το Δημαρχιακό Μέγαρο από το γερμανό αρχιτέκτονα, Ερνέστο Τσιλλέρ με ομηρικά ανακτορικά πρότυπα και τελικά ολοκληρώθηκε το 1898.
Γενικά, η  Σύρος γνώρισε μεγάλη εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας πριν τον Πειραιά.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: