Skip to content

ΦΑΡΛΕΫ ΜΟΑΤ – ΛΥΚΟΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ

28/07/2013

                         ΦΑΡΛΕΫ ΜΟΑΤ – ΛΥΚΟΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ (εκδ. Χατζηνικολή)

 μοατ

Πιθανά, το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτελεί από τα αρχαιότερα και από συναισθηματικής πλευράς ένα από τα το πολυτιμότερα κομμάτια της βιβλιοθήκης μου. Αποτέλεσε δώρο  στις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά στην εικοσαετία που μεσολάβησε  το διάβασα δεύτερη φορά. Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση επιβεβαίωσε την αρχική αίσθηση που μου είχε μείνει, όσον αφορά στην ικανότητα του συγγραφέα να διηγείται με αμεσότητα τις εμπειρίες που αποκόμισε παρατηρώντας τους λύκους στους Άγονους Τόπους στην Αλάσκα.

Πραγματικά, οι γλαφυρές περιγραφές της οικογενειακής ζωής των λύκων, η συμπεριφορά τους τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και απέναντι στον άνθρωπο, ανατρέπουν πολλά από τα στερεότυπα που έχουμε για το συγκεκριμένο είδος. Βέβαια στην προσπάθεια ανατροπής κυρίαρχων μύθων γύρω από το λύκο, ο Μόατ προβάλει στο συγκεκριμένο είδος, ανθρώπινες ιδιότητες ή πολιτισμικές αξίες, όπως για παράδειγμα η «λεκτική» επικοινωνία και η μονογαμική συμπεριφορά, περνώντας έτσι σε μια σύγκριση στη σφαίρα της ανθρώπινης ηθικής. Σίγουρα δεν μπορώ να αξιολογήσω τη συμβολή του βιβλίου στην ίδια την επιστήμη του Μόατ, όμως μάλλον ούτε για τον ίδιο το συγγραφέα, κάτι τέτοιο αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Επιδίωξή του πρέπει να είναι η απεύθυνση σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο της επιστημονικής κοινότητας κι αυτό το καταφέρνει μια χαρά, κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη σ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Επίσης, δεν γνωρίζω κατά πόσο τελικά βοήθησε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης την δεκαετία του 70, γύρω από την εξολόθρευση του λύκου, όμως από τον ίδιο τον επίλογο διαφαίνεται μια εντεινόμενη προσπάθεια υπό την αρωγή της κυβέρνησης, για τη δαιμονοποίηση και το ανελέητο κυνήγι αυτού του συμπαθητικού ζώου.

Όπως και να έχει, η μεγαλύτερη προσφορά του Μόατ, χάρη στον συνδυασμό της επιστημονικής του ιδιότητας και την επιστράτευση στοιχείων από την εξερευνητική λογοτεχνία, αποτελεί η συγγραφή ενός ενδιαφέροντος και διαχρονικού βιβλίου που προσεγγίζει με ευαισθησία τον κόσμο των λύκων και κατ’ επέκταση τη φύση. Στα πρόσωπα τριών ενήλικων λύκων: του Τζωρτζ, της Αντζελίνα και του θείου Άλμπερτ, ο αναγνώστης θα διακρίνει τα χαρακτηριστικά μιας οικογενειακής ευτυχίας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, που βρίσκεται ή θα έπρεπε τουλάχιστον, πολύ κοντά στα ανθρώπινα κριτήρια.

                                                                                                              Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: