Skip to content

Έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο: Η αισθητική της κρίσης

27/07/2013

 Έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο: Η αισθητική της κρίσης

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.dw.de/

Η αισθητική της κρίσης

Σε έκθεση φωτογραφίας στο Βερολίνο που εγκαινιάστηκε χθες παρουσιάζεται η καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο στην Αθήνα της κρίσης, με γκράφιτι ή εικαστικές δημιουργίες από street artists.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την αρθρογραφία για την Ελλάδα μετά το 2011 στον ξένο τύπο, διαπιστώνει ότι ολένα περισσότερο τα κείμενα συνοδεύονται όχι τόσο από εικόνες των πραγματικών γεγονότων αλλά από φωτογραφίες με ζωγραφιές και γκράφιτι σε δημόσιους χώρους.

Η εθνολόγος Γιούλια Τούλκε εκθέτει φωτογραφίες της από την «τέχνη των δρόμων» στην Αθήνα της κρίσηςΗ εθνολόγος Γιούλια Τούλκε εκθέτει φωτογραφίες της από την «τέχνη των δρόμων» στην Αθήνα της κρίσης

Μετά την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων αυτές οι μορφές καλλιτεχνικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο φένεται να προσφέρονται περισσότερο για την απεικόνιση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και των αισθημάτων από τα οποία διακατέχονται οι Έλληνες, υποστηρίζει η Γιούλια Τούλκε.

Για μήνες η επιστήμονας Ευρωπαϊκής Εθνολογίας επισκέπτονταν την Αθήνα, φωτογραφίζοντας έργα street art και γκράφιτι και συζητώντας με τους πρωταγωνιστές αυτού του χώρου. Μέρος των φωτογραφιών αυτών εκθέτει τώρα στην γκαλερί «Raum für drastische Maßnahmen» στο Βερολίνο.

Πολύ συγκεκριμένη τέχνη

Αυτό που έπεσε αμέσως στην αντίληψη της Γιούλια Τούλκε είναι ο ρεαλισμός που χαρακτηρίζει τα έργα του δρόμου στην Αθήνα. «Αν τα συγκρίνεις πχ. με αυτά στο Βερολίνο, τότε διαπιστώνεις ότι στο Βερολίνο τα έργα έχουν αρκετά αφηρημένο χαρακτήρα, ενώ στην Αθήνα είναι παραστατικά και αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα αποστεωμένα κορμιά και απελπισμένα ωχρά πρόσωπα. Ο λόγος που εξηγεί αυτήν την παραστατικότητα είναι ότι ο ελληνικός λαός αναμφίβολα πάσχει από την πολιτική της λιτότητας: η εξαθλίωση αγγίζει πλέον και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας».

Ένας νέος με μία στοίβα από βιβλία στο κεφάλι του σε τοίχο στον ΚεραμεικόΈνας νέος με μία στοίβα από βιβλία στο κεφάλι του σε τοίχο στον Κεραμεικό

Όπως και αλλού έτσι και στην Αθήνα υπάρχει ένας «καταμερισμός δουλειάς» μεταξύ αυτών που γράφουν γκράφιτι και αυτών που ζωγραφίζουν, γνωστοί ως street artists. Οι πρώτοι είναι ακτιβιστές που με σπρέι γράφουν συνήθως πολιτικά συνθήματα, ενώ οι δεύτεροι καλλιτέχνες. Πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι σχολών τέχνης, που με πινέλο και μπογιά ζωγραφίζουν τους πίνακες τους σε δημόσιους χώρους βάσει ενός σχεδίου.

Η διαμαρτυρία είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτό το είδος τέχνης. Πολύ συχνά η διαμαρτυρία σχετίζεται με αντιασφυξιογόνες μάσκες, με μολότοφ, με δακρυγόνα της αστυνομίας. Άλλα θέματα είναι η απόγνωση του κόσμου, οι φόβοι τους, αλλά και τα αδιέξοδα των νέων. Βλέπουμε πχ. σε μια ζωγραφιά τοίχου στον Κεραμεικό έναν νεαρό, το μέλλον του οποίου συμπιέζεται από το παρελθόν και από το παρόν: ενώ κάθεται σε μια στοίβα από βιβλία με φιλοσοφικά, ιστορικά και πολιτικά έργα της Αρχαίας Ελλάδας πάνω από το κεφάλι βρίσκεται μια άλλη στοίβα με βιβλία που έχουν τίτλους όπως «Μηδέν μέλλον», «Εγχειρίδιο για να επιζήσεις» ή ακόμη «Αθήνα σημαίνει πολυτέλεια».

Απουσία του κράτους από τους δημόσιους χώρους

Oι καλλιτέχνες της street art και του γκράφιτι παρεμβαίνουν ανενόχλητοι ακόμη και σε ιστορικά κτήριαOι καλλιτέχνες της street art και του γκράφιτι παρεμβαίνουν ανενόχλητοι ακόμη και σε ιστορικά κτήρια

Το ενδιαφέρον για την Γιούλια Τούλκε ήταν η διαπίστωση ότι πολλά από αυτά τα έργα είναι ζωγραφισμένα σε χώρους οι οποίοι έχουν σημαδευτεί από την κρίση:«Οι τοίχοι που ζωγραφίζονται είναι σανιδένιοι τοίχοι εγκαταλελειμμένων μαγαζιών και σπιτιών, τοίχοι ερειπωμένων κτηρίων. Πρόκειται δηλαδή για χώρους της κρίσης που κατά κάποιο τρόπο μετατρέπονται σε επιφάνειες προβολής μιας δημιουργικής αντιπαράθεσης με την κρίση. Έχεις την εντύπωση ότι ποτέ δεν υπήρχε τόση street art όπως τώρα».

Πιθανώς όμως όχι μόνο ως απόρροια της κρίσης αλλά και εξαιτίας της απομάκρυνσης του κράτους από τους δημόσιους χώρους. Οι καλλιτέχνες της street art και του γκράφιτι μπορούν και κινούνται ελεύθερα. «Προς το παρών δεν φαίνεται να γίνεται κάποια προσπάθεια να παραμένουν οι τοίχοι καθαροί. Αυτό ισχύει και για κτήρια εθνικής σημασίας, όπως είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη. Για μήνες παραμένουν τα γκράφιτι άθικτα. Σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια πάλι δεν βλέπεις καμία παρουσία της αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και την ημέρα οι καλλιτέχνες μπορούν να δουλέψουν ανενόχλητα».

Στους περίπου 40 υπολογίζει η Γιούλια Τούλκε τους δραστήριους καλλιτέχνες αυτού του χώρου. Συνήθως είναι άνδρες και όχι μεγαλύτεροι από 35 ετών. Όλοι τους είναι πολιτικοποιημένοι και στον έναν ή στον άλλο βαθμό αριστεροί. Ακροδεξιούς καλλιτέχνες της street art δεν συνάντησε. «Όπως μου εξήγησε ένας από τους συνομιλητές μου στην Αθήνα, ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι στους ακροδεξιούς λείπει παντελώς το καλλιτεχνικό αισθητήριο. Η εξήγηση αυτή μου άρεσε».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: