Skip to content

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ΓΚΟΤΦΡΗΝΤ ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ-ΡΑΣΙΟΝΑΛΙΣΜΟΣ/ Η ΠΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

06/07/2013

ΓΚΟΤΦΡΗΝΤ ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ : -ΡΑΣΙΟΝΑΛΙΣΜΟΣ/  Η ΠΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

 

ΓΚΟΤΦΡΗΝΤ ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ: ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρασιοναλισμού του 17ου αι.

ΓΚΟΤΦΡΗΝΤ ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ: ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρασιοναλισμού του 17ου αι.

Αναγνωρίζονταν ως ευφυΐα κι έχαιρε μεγάλου σεβασμού. Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εκπρόσωπο του ρασιοναλισμού του 17ου αι. και αντιτάχθηκε στον εμπειρισμό του Λοκ επιβεβαιώνοντας τη θεωρία των έμφυτων ιδεών.

Για τον Λάιμπνιτς έννοιες όπως η ουσία και η αιτιότητα είναι έμφυτες, εμπεριέχονται στην ψυχή και τα εξωτερικά αντικείμενα υποβοηθούν κατά περίπτωση στην ανακάλυψή τους.

Οι έμφυτες ιδέες είναι αναγκαία αληθείς και περιμένουν επιβεβαίωσή τους από την εμπειρία.

Για τον Λάιμπνιτς, ο λόγος συλλαμβάνει αντικειμενικά τον κόσμο διεισδύοντας στις πραγματικές ουσίες πίσω από τα επιφαινόμενα, δηλαδή τα αντικείμενα του κόσμου όπως παρέχονται μέσω των αισθήσεων.

Ο πραγματικός κόσμος δεν έχει φαινομενικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό είναι προσβάσιμος μόνο στο λόγο κι όχι στις αισθήσεις. Ωστόσο, ο φαινομενικός κόσμος, αν και δεν έχει οντότητα, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τον πραγματικό.

 ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΜΟΝΑΔΑ

Κεντρική ιδέα στη φιλοσοφία του Λάιμπνιτς αποτελεί η έννοια της μονάδας, μέσω της οποίας επιχειρεί να ξεπεράσει παραδοσιακές αντιφάσεις της φιλοσοφίας όπως σώμα και ψυχή, ύλη και χώρος κ.τ.λ.

Η μονάδα αποτελεί την έκφραση της πολλαπλότητας μέσα στην ενότητα. Κάθε μονάδα αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, αντικατοπτρίζει το σύμπαν μέσα από διαφορετική οπτική γωνία και με διαφορετικό βαθμό καθαρότητας.

Οι μονάδες είναι πραγματικές οντότητες, ενώ οι υλικές οντότητες είναι φαινόμενα. Οτιδήποτε μπορεί να διαιρεθεί ή να επιμερισθεί δεν μπορεί να αποτελεί βασική οντολογική κατηγορία.

Στον Λάιμπνιτς δεν υπάρχει η παραδοσιακή διάκριση μεταξύ ψυχής και σώματος και η σχέση τους εμφανίζεται με διαφορετικούς όρους απ’ ότι στην παραδοσιακή αντίληψη.

Ψυχή και σώμα δεν υπάρχουν ως υποστάσεις.

Μόνο οι μονάδες είναι υποστάσεις οι οποίες είναι κλειστά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι μονάδες έχουν εσωτερική αυτάρκεια, εσωκλείουν την εντελέχειά τους.

Αν και πρόκειται για τελεολογική αντίληψη δεν επιδιώκει να αναιρέσει τη μηχανιστική αντίληψη της φύσης γιατί λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο αφαίρεσης.

 Η ΠΡΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

Οι μονάδες ιεραρχούνται και κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό ευκρίνειας και καθαρότητας αυτής της παράστασης του κόσμου που επιτυγχάνουν.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πραγματική επικοινωνία μεταξύ των μονάδων, ο Λάιμπνιτς εξηγεί τη θέση τους με τη θεωρία της προεγκαθιδρυμένης ή προαποκαταστημένης αρμονίας σύμφωνα με την οποία ο Θεός έχει δημιουργήσει τις μονάδες, έτσι ώστε να συμφωνούν εκ των προτέρων για να επιτυγχάνεται η αρμονία του σύμπαντος, ενώ η καθεμιά αναπτύσσει ανεξάρτητα τη δική της ζωή.

Με τον ίδιο τρόπο εξηγείται και η σχέση ψυχής και σώματος. Πρόκειται για δύο καλοκουρδισμένα ρολόγια που υπάρχουν παράλληλα και έχουν προρυθμιστεί έτσι από το Θεό ώστε, όταν συμβαίνει κάτι στο σώμα, εκδηλώνεται ένα γεγονός στην ψυχή και αντίστροφα. Όταν τραυματίζομαι πονάω

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: