Skip to content

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ – ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ

04/07/2013

            Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ – ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ)

          ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

4 Ιουλίου

  • Δεκαετία 60 και επαναπατρισμένος πρωταγωνιστής θυμάται τις εκλογές βίας και νοθείας, τον ανένδοτο αγώνα και ακόμα πιο πίσω τον εμφύλιο και την περιπλάνηση που ακολούθησε στο εξωτερικό
  • Πρώτες σκηνές από κολωνάκι με Αμερικάνους και Έλληνες . Φλώρα και Αντρέας/ Πάρτι με αμερικάνους

5 Ιουλίου

  • Έρωτας Φλώρας και Αντρέα.
  • Δολοπλοκίες – Ίντριγκες στην ταραγμένη δεκαετία του 60 Συνωμοσίες Αμερικάνων, Παλατιού και συντηρητικών
  • H μέσα από τις συναναστροφές της με τους υψηλά ιστάμενους φίλους της αρχίζει να αποκτάει συνείδηση για τα βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του λαού.
  • Ο Αντρέας προσπαθεί να εγκλιματιστεί και η ρομαντική εικόνα που σχηματίζει για την Αθήνα λόγω του πρόσφατου επαναπατρισμού του έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα και τα ιστορικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν
  • Ο Τσίρκας αναφέρεται συχνά και στην ταραγμένη περίοδο του εμφυλίου.

   

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

    ΤΟ ΕΡΓΟ

Το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος του Τσίρκα, αποτελεί η Ελλάδα στα ταραγμένα χρόνια της μέσης της δεκαετίας του 60’ και ειδικότερα των Ιουλιανών. Ο Αντρέας είναι ο πρωταγωνιστής που επιστρέφει στην Ελλάδα, όντας πολιτικός πρόσφυγας, λόγω του Εμφύλιου Πόλεμου. Γίνεται μάρτυρας των έντονων πολιτικών αναταράξεων, όπως ο διαφορές του Γ. Παπανδρέου με το παλάτι, των διαδηλώσεων και της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα, γεγονότα που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών.

Ο ήρωας ερωτεύεται 2 γυναίκες με τελείως διαφορετική προσωπικότητα. Η μία είναι ιδεαλίστρια και έχει έντονη πολιτική δράση, ενώ η άλλη επιλέγει την αδιαφορία για τις εξελίξεις και στο επίκεντρο της ζωής της βρίσκονται οι συχνές ερωτικές σχέσεις που συνάπτει. Για τον Αντρέα το βαρύ τίμημα της προηγούμενης πολιτικής του δράσης, αλλά και λόγοι προσωπικοί όπως η κληρονομιά από τη μητέρα του, τον καθιστούν επιφυλακτικό για ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα. Έμμεσα και χωρίς να κατονομάζεται, μέσα από τη σκέψη του Αντρέα, ασκείται κριτική για τη στάση του Κ.Κ.Ε. τα λάθη και τις επιλογές του από την απελευθέρωση κι έπειτα.

Συνάμα, ο Τσίρκας περιγράφοντας τη ζωή του πρωταγωνιστή, στην ουσία καταγράφει το κλίμα της περιόδου, την κυβερνητική βία απέναντι στον κόσμο που αντιδρούσε, την αποστασία  που έριξε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (το προφίλ του οποίου κάθε άλλο παρά κολακευτικό είναι) και αναδεικνύει τον καταστροφικό ρόλο του παλατιού και τη αγαστή συνεργασία του με το παρακράτος. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, άνοιξε στην ουσία ο δρόμος για τη δικτατορία.

Το συγκεκριμένο έργο, αξίζει να διαβαστεί τόσο λόγω της λογοτεχνικής αξίας του, αλλά και ως ιστορικό ντοκουμέντο. Ενδεχομένως, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τους παραλληλισμούς με τις επίσης ταραγμένες ημέρες που βιώνουμε εν μέσω κρίσης, ωστόσο δεν παύει να διατηρεί τη διαχρονικότητά του μιας και οι επιλογές της στυγνής καταστολής των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου από την πλευρά της εξουσίας, αποδεικνύουν πως οι όποιες διαφορές έγκεινται στα μέσα και όχι στη λογική της βίαιης επιβολής που μοιάζει απαράλλαχτη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: