Skip to content

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΘΗΣΗ 11ος αι. μ.Χ.

12/06/2013

AYTOKRATORIKH KINAΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΘΗΣΗ 11ος αι. μ.Χ. 

   

 •                    Στην Κίνα, ο πολιτισμός των Τανγκ καταρρέει.

                

 •      Τον 11ο μ.Χ αιώνα, στην κορυφή της Κινέζικης ιεραρχίας βρίσκεται   η δυναστεία των Σονγκ, με πρωτεύουσα το Καϊφένγκ που έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και ευημερεί.
 • Την ίδια εποχή, εκτός της Κίνα κυριαρχούσε ο τύπος του στρατιωτικού, ο οποίος υπέτασσε τους λιγότερο ισχυρούς, ασκώντας ωμή βία.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΝΓΚ

 • Στην Κίνα: Το 960 μ.Χ οι Σονγκ αποκαθιστούν σταθερή κεντρική εξουσία, που είχε χαθεί μετά την κατάρρευση των Τανγκ.
 • Η αυτοκρατορία ευημερεί, η οικονομία είναι ανθηρή, παρουσιάζεται εκλέπτυνση και πολιτισμός.
 • Ο πληθυσμός από 60.000.000, το 1.100 μ.Χ ανέρχεται στα 100.000.000 και η κοινωνία γίνεται πιο εμπορική και αστική.
 • Η κοινωνική κινητικότητα διευρύνεται και οι αυτοκράτορες επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό στους υπουργούς να καθορίζουν την εθνική πολιτική.
 • Επί ενάμισι αιώνα, η Κίνα ευημερεί, υπό την ηγεσία 8 αυτοκρατόρων της δυναστείας των Σονγκ. Ωστόσο ο 8ος με το όνομα Χουτσούνγκ, χάνει το θρόνο από εισβολείς του βορρά, που καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καϊφένγκ και το 1/3 των εδαφών της αυτοκρατορίας.
 • Ένας γιος του έκπτωτου αυτοκράτορα, αποκαθιστά την εξουσία και εγκαθιστά τη νέα πρωτεύουσα στοΧαγκτσόου. Έτσι ιδρύει τους νότιους Σονγκ.
 • Επί Σονγκ, οι κομφουκιανικές αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στον κινέζικο τρόπο σκέψης. Στα κεντρικά ενδιαφέροντα της φιλοσοφίας είναι η κοινωνική υπευθυνότητα και η μέριμνα για τη λαϊκή ευημερία των υπηκόων, οι οποίοι έπρεπε να αποδέχονται τη μοίρα τους.
 • Επίσης διαδεδομένες ήταν οι ιδέες του βουδισμού και του ταοϊσμού.
 • Το 979 μ.Χ επιτυγχάνεται η επανένωση
 • Ο Ταϊτσού μειώνει τη δύναμη των ισχυρών διοικητών και θέτει το στρατό υπό απόλυτο πολιτικό έλεγχο.
 • Στο βορρά οι Σονγκ είχαν να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς λαούς των Χιτάν και των Τανγκούτων. Έτσι το 1004 μ.Χ οι κινέζοι εξαγοράζουν τους Χιτάν προσφέροντας τους ετήσια αποζημίωση και το 1044 μ.Χ χιτανεπιτυγχάνουν το ίδιο με τους Τανγκούτους.
 • Τον 11ο μ.Χ αιώνα, η Κίνα είχε 10 πόλεις με πληθυσμό πάνω από 1.000.000 κατοίκους. Στη νότια Κίνα αναπτύσσονται λιμάνια για τις ανάγκες του εμπορίου, ενώ βελτιώνεται και η ναυπηγική.
 • Όταν το 1012 μ.Χ η γεωργική παραγωγή καταστράφηκε από θεομηνία, η κυβέρνηση εισήγαγε νέα ανώτερη ποικιλία ρυζιού από το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής σε ρύζι. Παράλληλα αυξάνεται και η παραγωγή άλλων γεωργικών προϊόντων.
 • Στην οικονομία: Δημιουργήθηκε αγορά ξυλείας. Αναπτύχθηκε η βαριά βιομηχανία (σιδήρου & χάλυβα). Σημειώθηκε παραγωγή χαρτιού. Αναπτύχθηκε η νομισματική οικονομία και εμφανίστηκαν τα πρώτα χαρτονομίσματα (ειδικές κατηγορίες γραμματίων).
 • Το 40% των υπαλλήλων ήταν γόνοι άσημων οικογενειών, οι οποίοι υπήρξαν όμως κάτοχοι διπλωματικών σπουδών. Το ανώτερο ανακτορικό δίπλωμα το έπαιρνε ένας ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες ανταγωνιστές, με αυτό όμως μπορούσε να φτάσει ως τη θέση του αυτοκρατορικού συμβούλου.
 • Δημιουργήθηκαν σχολεία με βιβλιοθήκες ανοιχτές για το κοινό.
 • Στο αυτοκρατορικό συμβούλιο σημειώνεται πολιτική διαίρεση ανάμεσα σε δύο ομάδες, τους συντηρητικούς και τους μεταρρυθμιστές. Οι λόγοι της διαίρεσης αυτής ήταν: η φοροδιαφυγή των γαιοκτημόνων, η αυξανόμενη φορολογία των ακτημόνων και τα έξοδα συντήρησης του στρατού.
 • Έτσι το 1.044 μ.Χ, ο αυτοκράτορας Ρετσούνγκ στρέφεται προς τους μεταρρυθμιστές και τον ηγέτη τους, ηθικοφιλόσοφο Ραν Τσογκάν. Αυτός προτείνει αλλαγές στο σύστημα, αλλά επειδή με τις προτάσεις του κινδύνευσαν τα συμφέροντα των επενδυτών στη γεωργία, όπως και της γραφειοκρατικής εξουσίας, έπειτα από λίγα χρόνια εκδιώχθηκε μαζί με τους συνεργάτες του.
 • Το 1.069 μ.Χ ανέρχεται στην εξουσία ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ουάνγκ Ανσί, που προτείνει μεταρρυθμίσεις με κυβερνητικό παρεμβατισμό. Οι μεταρρυθμίσεις του γνωστές ως «Νέα Πολιτική»εφαρμόστηκαν για μια επταετία από τον αυτοκράτορα Σέντσουνγκ. Όμως με το θάνατο του τελευταίου, το 1086 μ.Χ, η αυτοκράτειρα επαναφέρει τους συντηρητικούς.. Το 1.093 μ.Χ, ο αυτοκράτορας Τσετσούνγκ επαναφέρει την πολιτική του Ουάνγκ, αλλά οι συχνές αλλαγές πολιτικής πλεύσης ελάχιστα ωφέλησαν τη χώρα.
 • Συστάθηκε η Υπηρεσία Τιμητών που ερευνούσε για δωροδοκία, απάτη, διαφθορά και παρακολουθούσε ακόμα και τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Είχε μεγάλη ισχύ και την εποχή της, αναχαιτίστηκε η διεφθαρμένη επίδραση των ευνούχων, των παλλακίδων και των ευνοούμενων.
 • Με την επέκταση της εκπαίδευσης και τις τεχνικές της τυπογραφίας, καταπολεμήθηκε ο αναλφαβητισμός. Την δεκαετία 1.040 μ.Χ ο Λι Σενγκ εφευρίσκει τα κινητά στοιχεία στην τυπογραφία, αλλά λόγω ιδιαιτερότητας της κινέζικης γλώσσας με την ύπαρξη 40.000 ξεχωριστών ιδεογραμμάτων, η τεχνική αυτή δεν επέφερε την επανάσταση που δημιούργησε στη δύση ο Γουτεμβέργιος, με την ίδια εφεύρεση, 400 χρόνια αργότερα.
 • Η σύνθεση κομφουκιανισμού, βουδισμού, ταοϊσμού, με το δόγμα νεοκομφουκιανισμού που δημιούργησε παρέμεινε επί αιώνες η κύρια ιδεολογία της Κίνας.
 • Επίσης σημειώθηκαν επιτεύγματα στις εικαστικές τέχνες και την κεραμική.
 • Το 1.101 μ.Χ ανέρχεται στο θρόνο ο τελευταίος Σονγκ αυτοκράτορας, Χουιτσούνγκ, που υπήρξεγενναιόδωρος υποστηρικτής των τεχνών
 • Το 1.122 μ.Χ συμμαχεί με τις νεοεμφανιζόμενες φυλές των Τσουρτσένων της δυτικής Μαντζουρίας, επιτίθεται εναντίον των Χιτάν και εξαφανίζει το κράτος τους.
 • ‘Όμως 4 χρόνια αργότερα, καθώς ο ανασχετικός παράγοντας των Χιτάν είχε εξαλειφθεί, οι Τσουρτσένοι
  Καϊφένγκ

  Καϊφένγκ

  πολιορκούν και καταλαμβάνουν το Καϊφένγκ και αποσύρονται αποσπώντας τεράστια αποζημίωση.

 • Το 1.127 μ.Χ όταν οι Κινέζοι αδυνατούν να καταβάλουν τα λύτρα, οι Τσουρτσένοι λεηλατούν το Καϊφένγκ και αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα, ο οποίος πεθαίνει κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας.
 • Ωστόσο, οι νότιοι Σονγκ θα εξακολουθήσουν να ευημερούν στη νότια Κίνα έως τον 13ο μ.Χ αιώνα, οπότε στη χώρα θα εισβάλουν οι Μογγόλοι.

Συμπεράσματα:

 1. Τον 11ο μ.Χ αιώνα, η Κίνα των Σονγκ ευημερεί. Παρουσιάζεται αισθητική εκλέπτυνση και πολιτισμός, ενώ η κοινωνία γίνεται πιο αστική και εμπορική. Χαρακτηριστικό είναι πως τον 11ο αι. Η Κίνα είχε 10 πόλεις με πληθυσμό 1.000.000. Αναπτύσσεται η νομισματική οικονομία και έχουμε την εμφάνιση των πρώτων χαρτονομισμάτων με τη μορφή χρεόγραφων. Επίσης η αγροτική παραγωγή αυξάνεται, αναπτύσσεται βαριά βιομηχανία (σιδήρου και χάλυβα). Η κοινωνική κινητικότητα διευρύνεται και το 40% των υπαλλήλων ήταν γόνοι άσημων οικογενειών, κάτοχοι διπλωματικών σπουδών, ενώ δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες για το λαό. Δημιουργούνται λιμάνια για τις ανάγκες του εμπορίου και βελτιώνεται η ναυπηγική. Εφευρίσκεται η τυπογραφία με κινητά στοιχεία.
 2. Στην κοινωνία ριζωμένες είναι οι αντιλήψεις του κομφουκιανισμού, ενώ η ανάμιξή του με ιδέες του βουδισμού και του ταοϊσμού θα παραμείνει για αιώνες η κύρια ιδεολογία της Κίνας.
 3. Η εισβολή βόρειων λαών, επιφέρει την κατάληψη της πρωτεύουσας Καϊφένγκ και του 1/3 των εδαφών της Κίνας. Ωστόσο στο νότο θα συνεχίσει η δυναστεία των νότιων Σονγκ.

                                                                                                     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΗΓΗ: TIME LIFE BOOKS/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: