Skip to content

ΦΟΙΝΙΚΕΣ και ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ)

10/06/2013

ΦΟΙΝΙΚΕΣ και ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ)

 • Φοίνικες και Ετρούσκοι από το 700 π.Χ κυριαρχούν στη Μεσόγειο και κυριαρχούν έναντι των Ελλήνων.
 • Οι Χαναναίοι πρόγονοι των Φοινίκων, υπό την επικυριαρχία της Αιγύπτου εμπορεύονται Πάπυρο. Από το λιμάνι τους Βύβλο οι Έλληνες έβγαλαν τη λέξη βιβλίο.
 • Μια σειρά από ανακατατάξεις στην περιοχή επιτρέπουν στους Φοίνικες να κυριαρχήσουν στις θάλασσες.
  • Οι Ισραηλίτες κυριαρχούν στην Δυτική Παλαιστίνη.
  • Οι Αραμαίοι εισδύουν στη Δυτική και Βόρειο Συρία.
  • Οι Φοινικικές πόλεις Τύρου και Σιδώνας καταστρέφονται από τους λαούς της θάλασσας.
  • Λίγο μετά το 1.200 π.Χ οι Φιλισταίοι απειλούν την Αίγυπτο και καταλαμβάνουν τα παραλιακά εδάφη της Παλαιστίνης.

ΦΟΙΝΙΚΕΣ‘Έτσι οι θάλασσες καθίστανται η μόνη διέξοδος για τους Φοίνικες, σε μια εποχή που η Αίγυπτος έχει εξασθενίσει και ο Μινωικός πολιτισμός έχει καταστραφεί.

 • Το 975 π.Χ το Ισραήλ υπό το Δαυίδ κατανικά τους Φιλισταίους
 • Οι Φοίνικες ανοικοδομούν την Τύρο (κατασκευάζονται μέχρι εξαώροφα κτίρια) που τίθεται επικεφαλής μεταξύ άλλων λιμανιών όπως η Άραδος, η Βυρηττός και η Σιδώνα.
 • Στην ναυπηγική προσθέτουν έμβολο στα πολεμικά πλοία και κατασκευάζουν διήρεις και έπειτα τριήρεις.
 • Λέγεται πως είναι οι πρώτοι που εγκατέλειψαν την ακτοπλοΐα.
 • Στο τέλος του 10ου αιώνα ιδρύουν στην Β. Αφρική πάνω από 10 σταθμούς που εξελίχθηκαν σε ανθηρές πόλεις, ανάμεσα τους: Κυρήνη, Τρίπολη, Καρχηδόνα.
 • Περνούν το Γιβραλτάρ και αναπτύσσουν σχέσεις με λαούς της Μαροκινής ακτής.
 • Κατευθύνονται Βόρεια στην Ιβηρική χερσόνησο και πιθανά να έφτασαν μέχρι Αγγλία και Ιρλανδία σε αναζήτηση κασσίτερου και άλλων μετάλλων.
 • Γύρω στο 960 π.Χ Φοίνικες αρχιτέκτονες χτίζουν το ναό του Σολομώντα.
 • Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων και Ισραηλιτών στους ναούς των Φοινίκων εκπορνεύονταν σεβάσμιες γυναίκες και στην Καρχηδόνα θυσιάζονταν παιδιά.
 • Το 1.000 π.Χ απλοποιούν το αλφάβητο. Το οποίο θα δανειστούν αργότερα οι Έλληνες προσθέτοντας φωνήεντα και απ’ αυτούς οι Λατίνοι. Αυτό το επίτευγμα θεωρείται μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα.
 • Η Καρχηδόνα ευημερεί τη στιγμή που η μητροπολιτική Τύρος γνωρίζει διαδοχικά την επικυριαρχία: Ασσυρίων, Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων, Περσών.
 • Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο μικρός Φοινικικός στόλος έκανε τον περίπλου της Αφρικής.
 • Το 600 π.Χ Φωκαείς ιδρύουν τη Μασσαλία και έρχονται σε προστριβή με τους Καρχηδόνιους. Οι τελευταίοι συμμαχούν με τους Ετρούσκους και το 535 π.Χ 120 πλοία τους νικούν 60 των Φωκαέων σε ναυμαχία, έτσι τους υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για εμπόριο στην Ισπανία.
 • Οι Ετρούσκοι αναπτύσσουν σύνθετο πολιτισμό, εξορίσουν μέταλλα και επιδίδονται στη μεταλλοτεχνία.    ETROYSKOI
 • Δέχονται επιρροές από Φοίνικες και Καρχηδόνιους αλλά ακόμα περισσότερες από τους Έλληνες.
 • Δημιουργούν 12 ευημερούσες πόλεις από το εμπόριο με τους Έλληνες που δεν συγχωνεύτηκαν πολιτικά ποτέ.
 • Στην κουλτούρα τους κυριαρχεί το πεπρωμένο.
 • Διακρίνονται στην κοσμηματοποιία, στις εικαστικές τέχνες που χρησιμοποιούν ζωντανά χρώματα και αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική.
 • Οι γυναίκες της αριστοκρατίας απολαμβάνουν ασυνήθιστη ελευθερία.
 • Στην κοινωνική διαστρωμάτωση, η οργάνωση είναι φεουδαρχική και σημαντικό ρόλο παίζουν τα γένη που εκτοπίζουν το βασιλιά. Υπάρχει δουλοκτησία και απουσιάζει η μεσαία τάξη.
 • Τα ήθη τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελεύθερα και υπάρχουν μαρτυρίες για ομαδικό έρωτα.
 • Οι έντονες ταξικές διαφορές προκαλούν έντονες συγκρούσεις.
 • Οι Ετρούσκοι με τον καιρό επεκτείνονται σε όλη την Ιταλική χερσόνησο.
 • Το 509 π.Χ οι Ρωμαίοι με την βοήθεια των Ελλήνων εξεγείρονται επιτυχημένα εναντίον των Ετρούσκων. Αποτελεί ιστορικό παράδοξο πως οι Ετρούσκοι μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ αφανίστηκαν ολοκληρωτικά.

Συμπεράσματα:

 1. Η εμφάνιση των Φοινίκων και η εξάπλωση τους στη Μεσόγειο ερμηνεύεται από την πίεση που δέχονταν στο εσωτερικό από ισχυρότερους λαούς. Παρόλα αυτά δημιούργησαν πολιτισμό και καινοτόμησαν στη ναυσιπλοΐα. Μεγάλη συμβολή υπήρξε η απλοποίηση και η διάδοση του αλφάβητου. Οι ανθρωποθυσίες δεν απουσιάζουν ούτε απ’ αυτούς.
 2. Οι Ετρούσκοι δημιούργησαν ένα πολιτισμό αντιθέσεων. Μεγαλούργησαν στις τέχνες και είχαν ιδιαίτερα ελεύθερα ήθη αλλά επίσης είχαν και έντονες ταξικές διαφορές, όπως και αδυναμία πολιτικής ένωσης. Αποτελεί ιστορικό παράδοξο η ολοκληρωτική εξαφάνισή τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΗΓΗ- TIME LIFE BOOKS/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

2 Σχόλια
 1. Αλέξανδρος permalink

  Ποιος τα αποδεικνύει όλα αυτά τα ψέματα; ποιοι ήταν αυτοί οι τόσο σπουδαίοι Φοίνικες που όλοι επηρεάστηκαν και δανείστηκαν τα πάντα από αυτούς; που ζούσε αυτός ο μεγαλοπρεπής, όπως τον παρουσιάζετε, λαός; δώστε τα ονόματα των ιστορικών προσωπικοτήτων, για ποιους αρχιτέκτονες μιλάτε; ποια αρχεία αφήσαν πίσω τους, ποιες γραφές και ποιες είναι οι δικές σας πηγές.
  Είστε ιστορικός, αρχαιολόγος;
  Οποιοσδήποτε μπορεί να πει οτιδήποτε σήμερα. Το θέμα είναι, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί μελετητές, να ψάχνουμε όλες της πηγές και ιστορικά αρχεία και να τα διασταυρώνουμε. Ποιο το νόημα αυτού του άρθρου και ποιός ο σκοπός του; Είναι ανακριβές και ψευδές στο μεγαλύτερο ποσοστό.
  Ας πάψει πια η ανακύκλωση παραμυθιών και η διαστρέβλωση της ιστορίας!

  Μου αρέσει!

  • Αγαπητέ Αλέξανδρε, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με το σχολιασμό σου.
   1. Κατ’ αρχήν σκοπός του blog, είναι κάλυψη θεματολογίας που αφορά; την Ιστορία, τις Τέχνες και γενικότερα τον Πολιτισμό, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον Δυτικό και σε μικρότερο βαθμό σε άλλους που αλληλεπίδρασαν μαζί του. Φυσικά ο σχολιασμός είναι θεμιτός, όχι όμως για την δημιουργία αντιπαραθέσεων με επιθετικούς προσδιορισμούς, αλλά πρωτίστως για τη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου και εύλογα την κατάθεση συμφωνιών ή διαφωνιών για τη μεγαλύτερη διερεύνηση κάθε θέματος.
   2. Αν έχεις διαβάσει γενικότερα τη θεματολογία μας, θα έχετε προσέξει πως πάντα στο τέλος καταγράφονται οι πηγές μας κι ειδικότερα σε θέματα που έχουμε ασχοληθεί ενδελεχώς, προσπαθούμε να υπάρχει και διασταύρωσή τους.
   3. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου (για την ακρίβεια πρόκειται περισσότερο για σταχυολόγηση σημαντικών γεγονότων), είναι πως αποτελεί μέρος ξεχωριστής ενότητας και μιας ευρύτερης προσπάθειας καταγραφής και παρουσίασης Αρχαίων Πολιτισμών. Ήδη θα έχεις διαπιστώσει πως υπάρχει καταγραφή αρκετών αρχαίων πολιτισμών όπως : Ασσυριακός, Σουμερικός, Αιγυπτιακός, Μινωικός, Ελληνικός, Ρωμαϊκός κ.ο.κ. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό να καταγράφουμε όλες τις πηγές, γι’αυτό και θεωρούμε πως θα ήταν βοηθητικότερο, οι όποιες διαφωνίες των αναγνωστών, να συνοδεύονται και με την κατάθεση των δικών τους πηγών κι ανάλογη ανάπτυξη της οπτικής τους.
   4. Εν κατακλείδι, στο συγκεκριμένο άρθρο κύρια πηγή-την οποία μνημονεύουμε- αποτελεί το συλλογικό έργο «Η Ιστορία της Ανθρωπότητας»/ εκδ.Time life books, του οποίου η συγγραφή στηρίζεται σε μελέτη πληθώρας πηγών τις οποίες και παραθέτει κάθε τόμου κι έχει γραφτεί με τη συνεργασία αρκετών Ιστορικών, Αρχαιολόγων κι άλλων επιστημόνων. Όπως και να έχει ευχαριστούμε για τον ενδιαφέρον σου και μάλιστα θα θεωρούσαμε θετική την ανάπτυξη της δικής σου επιχειρηματολογίας και της συνακόλουθης καταγραφής των δικών σου πηγών, σε όσα σημεία θεωρείς πως υπάρχουν ανακρίβειες που οφείλουν να αποδομηθούν, ώστε η κουβέντα να στραφεί σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με κατάθεση ιστορικών επιχειρημάτων. Άλλωστε δε διεκδικούμε το «Αλάνθαστο», ειδικά για περιόδους όπως αυτή που εξετάζουμε κι ιστορική έρευνα εμπλουτίζεται διαρκώς. Εδώ ας επισημάνουμε εμφατικά πως για γεγονότα πολύ πιο πρόσφατα, όπως η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση (1789), η μελέτη και η διασταύρωση πηγών και αρχείων συνεχίζεται ακόμα.
   Από αυτήν την άποψη, η κατάθεση διαφορετικών απόψεων είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να μην εδράζεται σε «θρησκευτικό» φανατισμό κι είναι απόρροια φαινομένων όπως ο άκριτος αντισημιτισμός, ο «χριστιανικός αντιδαρβινισμός», ο προτεσταντικός φονταμενταλισμός κ.ο.κ.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: