Skip to content

ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

06/06/2013

   ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (εκδ. ΕΞΑΝΤΑΣ)                                         ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΡΗΣ

Στη βιογραφική και ιστορική μελέτη για τον Αθανάσιο Κλάρα (γνωστό ως Άρη Βελουχιώτη), ο  Xαριτόπουλος περιγράφει πως στήθηκε το αντάρτικο, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Άρη και κόντρα στην κυρίαρχη «ορθόδοξη» άποψη της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε για έμφαση στη δράση του προλεταριάτου των πόλεων.
Το αντάρτικο μαζικοποιείται και το κόμμα στέλνει στο βουνό Τζήμα, Λευτεριά και αργότερα το Σαράφη που αναλαμβάνουν διοικητικό ρόλο. Όπως διαφαίνεται υπάρχει στην ηγεσία του Κ.Κ.Ε (Ιωαννίδης, Σιάντος) έντονη αντιπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης για τον Καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και σιγά – σιγά και μεθοδικά προσπαθούν να τον θέσουν στο περιθώριο.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως στο βουνό συντελέστηκε μια κοινωνική επανάσταση με έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου συστάθηκαν επιτροπές συμβιβασμού για τις διαφορές μεταξύ των χωρικών, αλλά και λαϊκά δικαστήρια. Επί πλέον προωθήθηκε η γυναικεία χειραφέτηση και ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες στην Ελλάδα απόκτησαν το δικαίωμα ψήφου.
Όσον αφορά τον ΕΛΑΣ ήταν ένας εθνικός και όχι ταξικός στρατός που βάση του υπήρξαν οι χωρικοί, συσπείρωσε κόσμο από όλους τους ιδεολογικούς χώρους και ήταν εθελοντικός χωρίς ποινές ή αμοιβές.

• Ο Σιάντος ανεβαίνει στο βουνό με σκοπό να ελέγξει το αντάρτικο, ενώ η ηγεσία του Κ.Κ.Ε δεν μπορεί προς το παρόν να πλήξει τον Άρη αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Τζήμα που σε αρκετές περιπτώσεις τον είχε υποστηρίξει.
• Συστήνεται το γενικό στρατηγείο των αντάρτικων ομάδων που δίνει την ευκαιρία στους Άγγλους να επεμβαίνουν ευνοώντας τον ΕΔΕΣ έναντι του ΕΛΑΣ.
• Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας όλων των αντάρτικων ομάδων στο Κάιρο αποτυγχάνει καθώς οι Βρετανοί στηρίζουν σταθερά το Βασιλιά Γεώργιο. Ο Άρης ήταν αντίθετος στην επίσκεψη στο Κάιρο.
• Ο Χαριτόπουλος υποστηρίζει πως ο ΕΔΕΣ ξεκίνησε σαν αντιστασιακή οργάνωση αλλά στη συνέχεια εκφυλίστηκε σε αντικομουνιστική καθώς ο Ζέρβας από πολέμιος της μοναρχίας πέρασε στο στρατόπεδο του βασιλιά λόγω Άγγλων.
• Μετά την παράδοση των Ιταλών οι Γερμανοί αναλαμβάνουν την εκκαθάριση του αντάρτικου με άνευ προηγούμενης κτηνωδίας.
• Τα σχέδια Σιάντου Σαράφη να μετατρέψουν τον ΕΛΑΣ σε τακτικό στρατό στοιχίζει τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε θύματα, ωστόσο η αντίσταση συνεχίζεται με μένος από 35.000 αντάρτες.
• Ο Ζέρβας συμπράττει με τους Γερμανούς εναντίον του ΕΛΑΣ!
• Μετά την αποτυχία ενοποίησης των αντάρτικων ομάδων σχηματίζεται η κυβέρνηση του βουνού (ΠΕΕΑ) γεγονός που θορυβεί τους αστούς πολιτικούς. Όσον αφορά τον Άρη, Σιάντος και Ιωαννίδης τον απομακρύνουν από το κέντρο των εξελίξεων στέλνοντας τον στην Πελοπόννησο.
• Η ΠΕΕΑ με πρόεδρο κοινή αποδοχή στον Σβώλο δεν αναγνωρίζεται από το Στάλιν που δηλώνει υπόρρητα τις προθέσεις του στέλνοντας ευχητήρια κάρτα στο βασιλιά Γεώργιο.
• Κατά την διάλυση του 5/42 δολοφονείται από το Ζούλα ο συνταγματάρχης Ψαρρός και η ηγεσία του Κ.Κ.Ε προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στον Άρη.
• Ο δωσίλογος πρωθυπουργός Ράλλης δημιουργεί τα τάγματα ασφαλείας τα οποία ήταν έμπνευση των Θ. Πάγκαλου και Στ. Γονατά. Η αστυνομία πόλεων χάρη στον Άγγελο Έβερτ δε θα δώσει άντρες στα τάγματα ασφαλείας. ¨Όμως μετά τη σύστασή τους και με τη συνδρομή της οργάνωσης Χ και άλλων συμμοριών η ζωή στην Αθήνα γίνεται κόλαση.
• Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι περιοχές που υπόφεραν περισσότερο από τη δράση των ταγμάτων ήταν η Εύβοια και η Πελοπόννησος. Στη δεύτερη όμως η αγριότητα των ταγμάτων και η αναποτελεσματικότητα του ΕΛΑΣ θα ανατραπεί χάρη στην παρουσία του Άρη στην περιοχή.
• Στην συνάντηση του Λιβάνου ο Παπανδρέου συντάσσεται με τους Άγγλους και το βασιλιά και προσπαθούν να επιτύχουν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, στον αντίποδα η αντιπροσωπεία των ανταρτών Σβώλος και Ρούσος αποτυγχάνουν να προβάλουν τα αιτήματα της αντίστασης. Η βρετανική διπλωματία θριάμβευσε, ενώ Βρετανία και Σοβιετική Ένωση φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στις ζώνες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων στην Ευρώπη.
• Εμφανίζονται εσωτερικές διαφωνίες στο Κ.Κ.Ε μεταξύ γραμμής Ιωαννίδη που ήθελε να μπει στην κυβέρνηση και Σιάντου που δεν ήθελε, θα επικρατήσει ο πρώτος.
• Μετά την φυγή των Γερμανών ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τα τάγματα σε όλη την Πελοπόννησο αλλά το ΕΑΜ δε σπεύδει να καλύψει το κενό εξουσίας που υπάρχει περιμένοντας ουσιαστικά την εμφάνιση των βρετανών και των πολιτικών του Καΐρου
• Μια Σοβιετική αποστολή (Ποπώφ) φτάνει στο βουνό για τη χειραγώγηση του Κ.Κ.Ε ώστε να πειστεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Παπανδρέου.
• Μετά τη συμφωνία της Καζέρτας υπό την απειλή της διάσπασης το ΕΑΜ ουσιαστικά αφοπλίζεται.
• Ξεσπούν τα Δεκεμβριανά που είναι μια άνιση μάχη 33 ημερών ανάμεσα σε Άγγλους, Ταγματασφαλίτες και κυβερνητικών δυνάμεων από τη μία και του ΕΛΑΣ Αθήνας από την άλλη που δεν έχει την πολεμική πείρα των ανταρτών του βουνού. Ακολουθεί η συμφωνία της Βάρκιζας με την οποία στην ουσία Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζεται και τα μέλη του ΕΑΜ παραδίδονται στις εκδικητικές ορέξεις των ακροδεξιών συμμοριών. Ο Άρης αν και διαφωνεί αναγκάζεται στο τέλος να υπογράψει.
• Ο Άρης απεγνωσμένα προσπαθεί να πείσει το κόμμα να αντιμετωπίσει τους Άγγλους σαν κατακτητές και προσπαθεί να στήσει τον Νέο ΕΛΑΣ.
• Η ηγεσία του Κ.Κ.Ε τον εμπαίζει και τον εξαπατά στέλνοντάς τον στην Ήπειρο όπου υποτίθεται θα έπαιρνε έγγραφη άδεια για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των Κομουνιστικών Κομμάτων των γειτονικών χωρών. Μετά την αποκάλυψη της εξαπάτησης, η επιστροφή του Ζαχαριάδη του δημιουργεί νέες αυταπάτες. Όταν και αυτή η ελπίδα διαψευστεί η ψυχολογία του θα καταρρακωθεί και μετά από και την διαγραφή του από το κόμμα μοιάζει να χάνει και τη διάθεση για ζωή.
• Σε συμπλοκή με παρακρατικούς ενώ μπορούσε να διαφύγει αυτοκτονεί και μαζί του και ο Τζαβέλας με τον γεροκόζιακα.

Συμπερασματικά ο Χαριτόπουλος θεωρεί πως μαζί με την επανάσταση του 1821 η εθνική αντίσταση αποτελούν αποτελούν τα 2 μεγάλα έπη της σύγχρονης Ελλάδας και χρεώνει την αποτυχία της των στόχων της αντίστασης στην ανικανότητα, την εμπάθεια και το χαμηλό πολιτικό ανάστημα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.
Στον αντίποδα θεωρεί τον Άρη μεγάλο ηγέτη, διορατικό και μεγαλοφυή που θυσιάστηκε για τις πολιτικές σκοπιμότητες και την αντιπάθεια που έτρεφε για αυτόν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. Επίσης δεν παραλείπει να τονίσει πως παρά την κυρίαρχη ιδεολογία του Κ.Κ.Ε για το προλεταριάτο των πόλεων τον ΕΛΑΣ τον δημιούργησε και τον στήριξε κυρίως η αγροτιά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: