Skip to content

ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ – Η ΖΩΗ ΜΟΥ

05/06/2013

Λ. ΤΡΟΤΣΚΙ- Η ΖΩΗ ΜΟΥ
  ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ – Η ΖΩΗ ΜΟΥ (Εκδ. Αλλαγή)

Από την αρχή του βιβλίου γίνεται εμφανές πως ο Τρότσκι εκτός από Επαναστάτης και διανοούμενος, διέθετε γνήσια λογοτεχνική φλέβα. Οι περιγραφές του είναι γλαφυρές και οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί πολλές και επιτυχημένες.

Στα 3 πρώτα κεφάλαια περιγράφει τα παιδικά του χρόνια δίνοντας συνοπτικά και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Μας βάζει στο κλίμα του χωριού στο οποίο μεγάλωσε, απομονωμένο από τον κόσμο αλλά και από την υπόλοιπη Ρωσία. Τι ακριβώς γίνονταν στις πόλεις και η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε ήταν κάτι που δεν έφτανε στη Γιανόφκα. Η ζωή στην επαρχία είναι σκληρή για όλους, αν και ο ίδιος σαν γιος γαιοκτήμονα δεν γνώρισε πείνα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρικών και των εργατών γης. Σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις, τόσο από την επίταξη του σπιτιού του από την επαναστατική κυβέρνηση όσο και από την δήμευση της περιουσίας του πατέρα του διαφαίνεται πως παρότι ο ίδιος ήταν ηγετικό στέλεχος της επανάστασης, δεν είχε ηγεμονική συμπεριφορά ούτε μπορούσε να ενεργήσει προς ίδιον όφελος. Στα πρώτα χρόνια στο σχολείο και στην πόλη είναι επιμελής και καλός μαθητής αλλά δεν εξοικειώνεται με τη ζωή στη πόλη.

Στα επόμενα 2 κεφάλαια, ο Τρότσκι περιγράφει τις πρώτες του συγκρούσεις στο σχολείο και πως αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αδικία που υπάρχει γύρω του, χωρίς να παραλείψει να παρουσιάσει και την αδικία στο ίδιο του το σπίτι και το χωριό, πράγμα που καθόρισε την ίδια του την στάση. Επίσης εξηγεί πως ένιωθε με την αδικία λόγω εθνικών διαφορών, πως ξεμπέρδεψε με την θρησκεία, την προσήλωση του στην επιστήμη και πως αντιλήφθηκε μεγαλώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν είναι ορθολογική αλλά διαλεκτική.

«Στέρεο είναι μονάχα ότι κερδίζεται με δύσκολο αγώνα»

Στο κεφάλαιο «Ρήγμα» περιγράφει τις πρώτες του επαφές με την πολιτική και τις δύο κυρίαρχες τάσεις μεταξύ των επαναστατών, των Ναρόντνιγκων και των Μαρξιστών. Στο κεφάλαιο «Η πρώτη επαναστατική οργάνωση» είναι εκπληκτικό πόση απήχηση είχαν οι επαναστατικές ιδέες στους εργάτες και πόσο εύκολα προσεγγίζονταν. Στη συνέχεια έρχονται οι πρώτες φυλακίσεις σε άθλιες συνθήκες κράτησης. Το 1898 γίνεται το πρώτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Η ανατροπή που έχει συντελεστεί στην τεχνική της παραγωγής της εποχής μας, είναι πολύ πιο ριζική από την μεταβολή στην τεχνική της σκέψης μας».

Στην πρώτη εκτόπιση, περιγράφει την ιδεολογική διαμάχη μεταξύ Ναρόντνικων και Μαρξιστών και κατόπιν στην πρώτη μετανάστευση (Αγγλία) συνδέεται με τους: Λένιν, Μαρτώφ, Πλεχάνωφ, Άξερλοντ και Ζάσουλιτς. Στο 2ο Συνέδριο περιγράφει το σχίσμα μεταξύ Μπολσεβίκων και Μενσεβίκων και παρά τις αρχικές του διαφωνίες δικαιώνει το Λένιν και δείχνει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του.

1905: Λέει για τον Λένιν: «Η υπεροχή του ήταν τόσο μεγάλη μπρος τους πιο κοντινούς μαθητές του, που όταν ήταν κοντά τους, ένιωθαν απαλλαγμένοι από κάθε υποχρέωση να καταπιαστούν με τη λύση προβλημάτων θεωρίας και τακτικής.

Η ιστορία συνεχίζεται με δίκη, εξορία, απόδραση, πόλεμο και περιπλάνηση σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία (Φυλάκιση). Επιδιώκουν να τον στείλουν στην Αβάνα αλλά επιτυγχάνει να πάει Ν. Υόρκη. Στη Ν. Υόρκη περιγράφει ένα περιστατικό με το μαύρο θυρωρό και αναφέρεται σε οικονομικές και τεχνολογικές διαπιστώσεις.

Στην Πετρούπολη αναφέρει τον Νικολάι Μάρκιν ως σύμβολο της επανάστασης και περιγράφει την αντίσταση στην αντεπανάσταση του αλκοόλ.

Η στρατιωτική αντιπολίτευση ενάντια στον Τρότσκι εκδηλώθηκε από την αρχή ύπαρξης του κόκκινου στρατού.

Την σελ 448 αναλύει τις απόψεις του περί φιλανθρωπίας

Ο Τρότσκι περιγράφει πως κερδήθηκε ο πόλεμος, τις διαβουλεύσεις στο Μπρεστ και τις σχέσεις του με το Λένιν. Ωστόσο μετά το θάνατο του τελευταίου, οι συνωμοσίες πολλαπλασιάζονται και αρχίζουν και οι διώξεις των Τροτσκιστών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1/ 1928 εκτόπιση στην Άλμα Άτα.

Στην εσωκομματική πάλη αρχικά συσπειρώνονται Κάμενεφ, Ζηνόβιεφ, Στάλιν εναντίον Τρότσκι και έπειτα Στάλιν, Μπουχάριν, Ρύκωφ εναντίον Τρότσκι, Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ.

Στην Άλμα Άτα μαθαίνει τον θάνατο της κόρης του από λευχαιμία και αναφέρει το θάνατο από απεργία πείνας του Μπούτωφ.  Ξεκαθαρίζει επίσης ότι στόχος της αριστερής αντιπολίτευσης ήταν η εσωτερική μεταρρύθμιση.

1929: Εξορία στην Πρίγκηπο της Ισταμπούλ

ΡΟΣΜΕΡ

1933: Γαλλία

1935: Νορβηγία, την εγκαταλείπει μετά την πρώτη δίκη της Μόσχας

1937: Μεξικό, μαθαίνει το θάνατο του γιού του Λέων Σέντωφ στο Παρίσι και την κατηγορία που υπογράφει ο φίλος του Βακόφσκι. Συνίσταται η επιτροπή Ντιούι (Τζων Νταγουέι) όπου «αθωώνει τον Τρότσκι.

1938: Δίκη των: Μπουχάριν, Ρύκωφ, Τόμσκι, Τουχασέφσκι, είχε προηγηθεί ο Ράντεκ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: