Skip to content

ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ- ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ

05/06/2013

 ΚΕΡΔΟΣ κ' ΠΟΛΙΤΗΣ Ν. ΤΣΟΜΣΚΙ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ- Ν. ΤΣΟΜΣΚΙ (εκδ. Αναστοχασμός)

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Τσόμσκι έχει γραφτεί πριν μια περίπου δεκαετία (σε επιμέλεια Ν Κοτζιά). Ωστόσο, κάποια από τα συμπεράσματα του συγγραφέα -αλλά κι αυτών που προλογίζουν- φαντάζουν τόσο επίκαιρα, σαν  να γράφτηκαν για να προλάβουν τις εξελίξεις των ημερών μας. Έτσι μπαίνουμε στον πειρασμό να σταχυολογήσουμε κάποια από τα σημαντικότερα σημεία  του έργου. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Κοτζιάς:

 • Τα νομισματικά μεγέθη ως νέο φετίχ της εποχής: Μια οικονομία σε νομισματική ισορροπία χαρακτηρίζεται υγιής, έστω και αν οι υγειονομικές της λειτουργίες και παροχές βρίσκονται σε βαθιά κρίση.
 • Τα εκλογικά συστήματα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζουν σταθερή διακυβέρνηση και όχι εκπροσώπηση της πλειοψηφίας του λαού.

Ρ. Μακτσένυ:

 • όπως το θέτει ο Μίλος Φρίντμαν, ο γκουρού των νεοφιλελεύθερων, στο βιβλίο του Capitalism and Freedom, επειδή το κέρδος είναι η ουσία της δημοκρατίας κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει πολιτικές αντίθετες με αυτές της [ελεύθερης] αγοράς είναι αντιδημοκρατική, όση κι αν είναι η διαμορφωμένη υποστήριξη που ενδέχεται να απολαμβάνει από το λαό.
 • Το νεοφιλελεύθερο σύστημα έχει ως εκ τούτου ένα σημαντικό και αναγκαίο υποπροϊόν, ένα σώμα πολιτών που έχει απο-πολιτικοποιηθεί  και που χαρακτηρίζεται από απάθεια και κυνισμό.

Τσόμσκι:

 • Η Ευρώπη και οι χώρες που ξέφυγαν από τον έλεγχό της πέτυχαν ανάπτυξη με την παραβίαση  κατά ριζοσπαστικό τρόπο του δόγματος της ελεύθερης αγοράς
 • Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ που από την αρχή της ύπαρξής τους αποτελούν την κατ’ εξοχήν χώρα του προστατευτισμού.
 • Κατά τον Άνταμ Σμιθ ο καταμερισμός της εργασίας μετατρέπει τους ανθρώπους σε αδαή όντα.
 • κατά τον Άνταμ Σμιθ η ρύθμιση προς όφελος των εργατών είναι πάντα δίκαιη και αμερόληπτη.
 • Κατά τον Άνταμ Σμιθ το «αισχρό απόφθεγμα» των αφεντικών είναι: «όλα για τον εαυτό μας και τίποτα για τους άλλους».
 • η πρόοδος δεν είναι πια το επιθυμητό, επιθυμητή είναι η αγορά.
 • Μια έρευνα της Unicef, το 1993 έδειξε ότι στη Ρωσία η αύξηση των θανάτων κατά μισό εκατομμύριο είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» που γενικώς υποστηρίζει.
 • Συνήθως η ιστορία της οικονομίας αναγνωρίζει ότι ο κρατικός παρεμβατισμός έπαιξε κεντρικής σημασίας ρόλο στην οικονομική μεγέθυνση.
 • Ιαπωνία & Ταϊβάν απόρριψαν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για την ανάπτυξη τους
 • Σε μια πρόσφατη σημαντική μελέτη [ο ιστορικός Πωλ Μπάιροχ] δείχνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αναγκαστικός οικονομικός φιλελευθερισμός του τρίτου κόσμου στον 19ο αιώνα είναι ένα βασικό στοιχείο για να εξηγηθεί η καθυστέρηση στην εκβιομηχάνισή του».
 • «Πραγματικά υπαρκτό δόγμα της ελεύθερης αγοράς»: Η πειθαρχία της αγοράς είναι καλή για εσένα, αλλά όχι για εμένα, εκτός από τα προσωρινά πλεονεκτήματα.
 • Boeing-McDonald/ Airbus κάθε μία από αυτές οφείλει την ύπαρξή της και την επιτυχία της σε μεγάλης κλίμακας επιδότηση του δημοσίου. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών, βιοτεχνολογία τηλεπικοινωνίες.
 • Στην Εγκυκλοπαίδεια των Κοινωνικών Επιστημών ο Χάρολντ Λάσγουελ, ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, εφιστά τη προσοχή των λίγων έξυπνων για την ανάγκη να αναγνωρίσουν «την αμάθεια και την ηλιθιότητα των μαζών και να μην υποκύψουν στους «δημοκρατικούς δογματισμούς που θέλουν τους ανθρώπους καλύτερους κριτές των συμφερόντων τους».
 • Στις εταιρίες, οι οποίες παλιότερα θεωρούνταν τεχνικές οντότητες χωρίς δικαιώματα, αποδόθηκαν όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων και ακόμα περισσότερα, καθότι είναι «αθάνατα άτομα» και «άτομα’ εξαιρετικού πλούτου και ισχύος.
 • Η NAFTA δεν είναι μια «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου». Μάλλον είναι μια συμφωνία υψηλού βαθμού προστατευτισμού, που σχεδιάστηκε για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές από την Ανατολική Ασία και Ευρώπη.
 • Η πρόοδος δεν είναι πια το επιθυμητό, επιθυμητές είναι περισσότερο οι αγορές, εκτός και αν η πρόοδος είναι επωφελής για αυτούς που μετράνε.
 • Το εμπόριο είναι άλλο και τα βασανιστήρια και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών είναι άλλο. (Κίνα)

Άλλος ένας λόγος είναι πως αναγνωρίστηκε ότι η ελεύθερη διακίνηση χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου θα υπηρετούσε ως ισχυρό όπλο εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους πρόνοιας, που είχε τεράστια λαϊκή υποστήριξη.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Βίκυ Παπαπροδρόμου: ό,τι πολύ αγάπησα (ποίηση, πεζογραφία & μουσική)

Μ' αρέσουν τα ποιήματα που ζουν στο δρόμο, έξω απ' τα βιβλία: αυτά που τουρτουρίζουν στις γωνιές κι όλο καπνίζουν σαν φουγάρα· που αναβοσβήνουν, μες στη νύχτα, σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια... [Νίκος Χουλιαράς]

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (*) ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ (*) ΚΑΠΟΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ιστορία-Τέχνες-Πολιτισμός

Σελίδα για τον Πολιτισμό, την Ιστορία κ' τις Τέχνες του.

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ

Studies of the European Culture

Ένα blog με θεματα που απτονται της Ιστοριας και του Πολιτισμου.

ΦΩΣ...

Ταπείνωση και ταπεινότητα πάντα.. Πρότυπο των ανθρώπων μονον ο Χριστός. Feel more think less. Tsarli Tsaplin΄΄Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΄΄ Η Προσωπική μου Ιστοσελίδα. Ιστολόγιο Λόγου και Τεχνών. Σπουδές,.. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Dimitris Manousakis

A great WordPress.com site

απέραντο γαλάζιο

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

18 ΑΝΩ

Το blog των εργαζομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψ.Ν.Α.

Αρέσει σε %d bloggers: