Skip to content

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ

05/06/2013

                                  ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ   Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ -ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Στο αφήγημά του ο Βαλτινός μας αφήνει να μαντέψουμε το ιστορικό πλαίσιο από την χρονολογία (τέλη 1948 – 1949), δηλαδή στα τέλη του εμφυλίου πολέμου, όταν η επερχόμενη ήττα του ΔΣΕ είχε αρχίσει να διαφαίνεται καθαρά & από τη γεωγραφική περιοχή (Λακωνία – Μεσσηνία). Στο αφήγημα που μοιάζει με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, μια ομάδα μαχητών (προφανώς του ΔΣΕ), βρίσκεται αποκομμένη σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον, προσπαθώντας απεγνωσμένα να σπάσει τον κλοιό των διωκτών της που μέρα με τη μέρα σφίγγει όλο και περισσότερο.

Ο συγγραφέας κρατάει αποστάσεις από το πολιτικό πλαίσιο στα όρια του οποίου διεξήχθησαν περιστατικά παρόμοια με αυτά που μας αφηγείται και επιλέγει μια γραφή πολύ κοντά στο χρονικό. Καμία σχεδόν αναφορά σε ιστορικά γεγονότα & γενικότερα φροντίζει επιμελώς να μην πάρει θέση γι’ αυτά, επικεντρωνόμενος στις αντιδράσεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές μιας ομάδας ανθρώπων, τις πράξεις της οποίας καθορίζει περισσότερο το ένστικτο της επιβίωσης, παρά κάποιο όραμα που έχει καταρρεύσει. Έτσι η ομάδα, έχοντας περιπέσει σε μια κατάσταση που λίγο διαφέρει απ’ αυτή του κυνηγημένου ζώου, επιδίδεται σε μια απελπισμένη προσπάθεια ή σωστότερα σε μια προσπάθεια χωρίς ελπίδα & χωρίς ξεκάθαρο στόχο, πέραν αυτού να φτάσουν στη θάλασσα.

Η καταδίωξη από το στρατό και οι συνεχείς ενέδρες, αλλά και η κλιμακούμενη εχθρότητα των χωρικών, σε ένα αφιλόξενο κατάστεγνο περιβάλλον και η έλλειψη τροφής και κυρίως του νερού, δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές των πρωταγωνιστών.

Κάτω απ’ αυτές τις περιστάσεις ο αφηγητής προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους διαφορετικούς χαρακτήρες των μελών της ομάδας, μεταξύ των οποίων η έννοια της συντροφικότητας δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις να έχει διαρραγεί. Σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, η απελπισία κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η ανθρωπιά αντιπαλεύει την εξώθηση στον κυνισμό και την αγριότητα σε μία άνιση μάχη. Μέλημα του συγγραφέα μοιάζει να είναι περισσότερο η ανάδειξη των διαφορετικών ανθρώπινων συμπεριφορών, κάτω από συνθήκες όπου η ίδια η ανθρωπιά δοκιμάζεται πέρα από τα όριά της. Τελικά, η εξόντωση όλων των μελών της ομάδας – καθενός με δεικτικό τρόπο – είναι το φυσικό επακόλουθο, πλην του αφηγητή, ο οποίος επιλέγει να παραδοθεί στους διώκτες του.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως ο Βαλτινός μέσα από το συγκεκριμένο αφήγημα δεν επικεντρώνεται στο γενικότερο ιστορικό & πολιτικό πλαίσιο της εποχής το οποίο ούτε καν αγγίζει, αλλά εστιάζει στην περιγραφή ανθρώπινων χαρακτήρων, σε ένα πλαίσιο όμως που η ίδια η ανθρωπιά έχει ελάχιστες έως μηδαμινές ευκαιρίες ώστε να αναδειχτεί, καθώς η ματαιότητα κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε σελίδα.  Από αυτήν την άποψη η έκπτωση ακολουθεί σχεδόν νομοτελειακά, καθώς την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έχει αντικαταστήσει, στην καλύτερη περίπτωση, ένας αξιοπρεπής θάνατος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Nyxtespremieras's Blog

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

nikkitarobert.wordpress.com/

write, because that is all you have. -Nikkita R.

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: