Skip to content

ΒΙΒΛΙΟ

02/06/2013
Κ. Μουρσελάς Bαμμένα κόκκινα μαλλιά (εκδ. Κέδρος)
Το Bαμμένα κόκκινα μαλλιά υπήρξε ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπημένα λογοτεχνικά αναγνώσματα της δεκαετίας του 90. Ο Μουρσελάς στο βιβλίο αυτό, μας παρουσιάζει τη ζωή και την εξέλιξη της πορείας μιας παρέας από τον Πειραιά, της μεταπολεμικής Ελλάδας, μέσω των αφηγήσεων ενός μέλους της. Ταυτόχρονα όμως μέσα από τις περιπέτειες και τις επιλογές των πρωταγωνιστών κατορθώνει να σκιαγραφήσει και το πολιτικό κλίμα των δεκαετιών που ακολούθησαν την λήξη του Ελληνικού εμφύλιου πόλεμου. Οι χαρακτήρες στους οποίους εστιάζει ο συγγραφέας, στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φιγούρες από τις οποίες απουσιάζει και το παραμικρό ηρωικό στοιχείο, είναι γεμάτοι συμβασμούς, εκπτώσεις, υποχωρήσεις και διαρκείς αγωνιώδεις προσπάθειες, σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτες, να ανελιχθούν κοινωνικά, σε μια περίοδο που ο χαρακτηρισμός από τις αρχές με την ταμπέλα του «ανατρεπτικού» μπορούσε να σε οδηγήσει από το εκτελεστικό απόσπασμα και την εξορία έως το απόλυτο κοινωνικό περιθώριο.
            Ωστόσο, κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης και στενός φίλος του αφηγητή είναι ο Λούης, ένας μποέμ τύπος που δεν μοιάζει ικανός να προσαρμοστεί στις όποιες κοινωνικές συμβάσεις, παρά το ενδεχόμενο κόστος που μπορεί να έχει αυτό. Ο Λούης είναι χαρισματικός στην επικοινωνία, δεινός εραστής και πολυτάλαντος. Mε ότι καταπιάνεται έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα (πωλητής, χρυσοχόος, κομμωτής), όμως όλες του οι ικανότητες είναι υποταγμένες μονάχα στην αναζήτηση της περιπέτειας και μόνο σ’ αυτή. Περιφρονεί την ευκατάστατη και ήσυχη ζωή ενώ ο τρόπος που ανταπεξέρχεται σε ένα κόσμο που δε μοιάζει και δεν είναι ευνοϊκός απέναντί του, τον οδηγεί σε επιλογές που κινούνται πότε στα όρια του ηρωισμού και πότε της γραφικότητας. Η έντονη προσωπικότητα του αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε όποιους συναναστρέφεται.
            Από την άλλη ο αφηγητής είναι σαφώς πιο συγκρτημένος χαρακτήρας και σε μεγάλο βαθμό άτολμος. Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιλογές του καθορίζονται όχι απ’ αυτά που πραγματικά θέλει αλλά από το συντηρητισμό του και το συμφέρον. Ακόμα και ο γάμος του πραγματοποιήθηκε με σκοπό το βόλεμα, ενώ στην ουσία σε όλη του τη ζωή υπήρξε ερωτευμένος με άλλη γυναίκα. Έτσι σιγά σιγά εγκλωβίζεται σε συναναστροφές που τον φθείρουν και σε μια ζωή που καταλήγει να του μοιάζει ξένη. Εκείνο που τον διασώζει είναι το γεγονός ότι θα παραμείνει υποστηρικτής του Λούη όταν όλοι οι φίλοι του θα του γυρίσουν την πλάτη.
            Στο μυθιστόρημα του Μουρσελά εμφανίζεται μια καθόλου ωραιοποιημένη όψη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι δηλώσεις μετάνοιας και το ανελέητο κυνήγι της εξουσίας, οι έρωτες, το ξεπούλημα αρχών και αξιών, οι υπαρξιακές αναρωτήσεις, οι κοινωνικές αναρριχήσεις αναδεικνύονται μέσα από το πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων μας παρουσιάζει ο συγγραφέας. Το «βαμμένα κόκκινα μαλλιά» είναι ένα από πλέον ενδιαφέροντα μυθιστορήματα της πρόσφατης Ελληνικής λογοτεχνίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: